ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικά σκούτερ: «Βαδίζουμε» προς την κατάργηση τους; - Η ανεφάρμοστη νομοθεσία και το παράδειγμα του… Λονδίνου

Ηλεκτρικά σκούτερ: «Βαδίζουμε» προς την κατάργηση τους; - Η ανεφάρμοστη νομοθεσία και το παράδειγμα του… Λονδίνου

Ανησυχία και προβληματισμό στις Αρχές συνεχίζει να αποτελεί το θέμα των ηλεκτρικών σκούτερ για τα οποία, αν και υπάρχει νομοθεσία, δεν τηρείτε, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι η νομοθεσία έχει στοιχεία τα οποία πρέπει να τηρούνται ωστόσο δεν τηρούνται ενώ δεν επιβλέπονται είτε από την Αστυνομία, είτε από τις Τοπικές Αρχές, είτε από τις εταιρείες που τα νοικιάζουν.

«Δεν το πήρε κανένας στα σοβαρά το θέμα, οπότε είπα αν δεν συμμορφωθούν και να κάνουν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να σμικρυνθεί ο οποίο κίνδυνος και να λειτουργούν με τον πιο νόμιμο τρόπο (σ.σ. εκεί που πρέπει, όπως πρέπει και όταν πρέπει), τότε η μόνη λύση που μένει είναι να τα καταργήσουμε και να συνιστά ποινικό αδίκημα να κυκλοφορεί το οποίο ηλεκτρικό σκούτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μουσιούττας, δεν είναι αυτοσκοπός η κατάργηση, προσθέτοντας ότι ετοιμάζει αυτή την στιγμή πρόταση σαν μοχλό πίεσης για συμμόρφωση.

«Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε θα την προχωρήσω για να πάει Βουλή. Αυτοσκοπός είναι η πίεση πρώτα , να γίνουν τα σωστά βήματα που θα φέρουν τα σωστά αποτελέσματα . Αν γινούν δεν έχει νόημα η κατάργηση, αλλά πρέπει να υπάρχει ως μοχλός πίεσης», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που είναι πρακτικά και μπορούμε να τα επιλύσουμε, δίνοντας συγκεκριμένα παράδειγμα το Λονδίνο.

«Για παράδειγμα στο Λονδίνο τα ηλεκτρικά σκούτερ είναι χαρτογραφημένα. Σε ένα δρόμο που δεν μπορεί να πάει, αν δοκιμάσει να μπει κλειδώνει άρα δεν μπορεί να πάει σε χώρο που δεν δικαιούται. Για στάθμευση έχουν σημαδοτοτημένους χώρους. Αν δεν παρκάρεις σε τέτοιο χώρο σε χρεώνουν, όποτε έχεις να διαλέξεις είτε να σου παίρνει συνέχεια λεφτά από την κάρτα σου μέχρι ενός ποσού είτε να το παρκάρεις είτε που πρέπει ποσού είτε να το βάλεις εκεί που πρέπει», εξήγησε.

«Αν αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, πολύ σύντομα μπορεί να θρηνήσουμε θύματα. Η χρήση τους είναι ανεξέλεγκτη. Οι Δήμοι και η Αστυνομία πρέπει να κάνουν τις ενέργειες που χρειάζονται και να αποτρέψουν τον κόσμο από το να κάνει παρανομίες», είπε καταληκτικά.

Ποιες ηλικίες μπορούν να τα χρησιμοποιούν - Που μπορείς να κυκλοφορείς

Όπως ανέφερε το ThemaOnline σε προηγούμενο δημοσίευμα, η νομοθεσία για τα ηλεκτρικά σκούτερ εγκρίθηκε πριν από ενάμιση χρόνο.

Η νομοθεσία προνοεί ότι κάποιος για να κυκλοφορεί με το σκούτερ πρέπει να είναι 14 χρονών και πάνω. Αν το σκούτερ έχει δεύτερη θέση για δεύτερο άτομο, τότε αυτό πρέπει να είναι 12 χρονών και πάνω.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο οδηγός πρέπει να φέρει πάντα προστατευτικό κράνος και αν είναι βραδινές ώρες να φορά φωσφορούχο γιλέκο για να διακρίνεται.

Επίσης το σκούτερ πρέπει να έχει άσπρο φως στο μπροστινό μέρος και κόκκινο φως στο πίσω μέρος καθώς και να υπάρχει κόφτης ταχύτητας.

Αναφορικά με τους χώρους που μπορούν να διακινούνται τα σκούτερ, μπορούν να κυκλοφορούν μέσα σε ποδηλατολωρίδες, σε δρόμους με ανώτατο όριο τα 30χλμ ή όπου οι αρμόδιες αρχές όπως Δήμοι επιτρέπουν την χρήση τους. Άρα, οπουδήποτε αλλού κυκλοφορούν είναι παράνομα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top