ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές ρεύματος: Έτσι μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό της ΑΗΚ - Το «μυστικό» του κλιματιστικού

Τιμές ρεύματος: Έτσι μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό της ΑΗΚ - Το «μυστικό» του κλιματιστικού

Ήρθε το καλοκαίρι, με την κατανάλωση ενέργειας να ανεβαίνει στα ύψη, τους λογαριασμούς της ΑΗΚ να «φουσκώνουν» και τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος να είναι ορατός.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι εκτός απροόπτου το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί μια χαρά, άρα δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα υπερφόρτωσης του συστήματος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος παρακολουθεί την ζήτηση της ενέργεια.
Διακοπές ρεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές

Ερωτηθείσα για τα περιστατικά διακοπής ρεύματος που σημειώθηκαν πρόσφατα σε συγκεκριμένες περιοχές, η κα. Παπαδοπούλου απάντησε ότι δεν οφείλονταν στην υπερφόρτωση του συστήματος.

«Δεν είναι λόγω υπερφόρτωσης. Για παράδειγμα εργολάβοι έκοψαν καταλάθος καλώδια ή μηχανήματα επηρεάστηκαν λόγω φθοράς», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ ξεκίνησε εκστρατεία με την οποία θα ενημερώνει του πολίτες για συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για να βοηθούμε τον κόσμο για να μην κάνει πολλή κατανάλωση.

«Καίει» πολύ ρεύμα το κλιματιστικό - Πώς να το μειώσεις

Αναφορικά με τις συμβουλές τις ΑΗΚ για εξοικονόμηση ενεργείας, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ρύθμιση του κλιματιστικού.

Συγκεκριμένα, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ συμβουλεύει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26°C, αφού κάθε ένας βαθμός πιο κάτω καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, τον χειμώνα, συμφέρει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό γύρω στους 22-23°C, αφού κάθε βαθμός πιο πάνω καταναλώνει 7% περισσότερη ενέργεια

Άλλοι τρόποι για να εξοικονομήσετε ρεύμα

Εκτός από την προσοχή στην ρύθμιση του κλιματιστικού, η ΑΗΚ μας συμβουλεύει να προτιμούμε τη χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια.

Επιπλέον συστήνεται να προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η ΑΗΚ αναφέρει ότι σημεία του σπιτιού, από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, πρέπει να μονώνονται ικανοποιητικά, αφού με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.

Σημαντική είναι και η συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, αφού έτσι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, σημαντικό είναι να μην μένει αναμμένος ο θερμοσίφωνας και έτσι για να μην τον ξεχνούμε, μπορούμε να βάλουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.

Ακόμα ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η αντικατάσταση των συμβατών λαμπτήρων με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα από την χρήση συσκευών

Όσο αφορά την κατανάλωση ρεύματος από την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, η ΑΗΚ δίνει τις εξής συμβουλές:

- Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.

- Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.

- Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

- Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα ρούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.

- Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

- Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top