ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φειδίας σόκαρε το πολιτικό σύστημα - Μεγάλη αποτυχία των κομμάτων - Η απαξίωση των πολιτών

Ο Φειδίας σόκαρε το πολιτικό σύστημα - Μεγάλη αποτυχία των κομμάτων - Η απαξίωση των πολιτών

Το φαινόμενο Φειδίας και η τεράστια ανατροπή που έφερε με τη νίκη του, στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, είναι το κυριότερο αποτύπωμα που άφησαν οι Ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου. Ένας στους πέντε Κύπριους Ψηφοφόρους επέλεξε τον 24χρονο Tik Toker για να τον εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή, αφήνοντας πίσω του, κόμματα με ιστορία όπως η ΕΔΕΚ, η οποία έχασε την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαμένοι της βραδιάς των εκλογών ήταν το ΑΚΕΛ το οποίο εκτός από την πτώση των ποσοστών του, έχασε τη μία έδρα, αλλά και ο ΔΗΣΥ ο οποίος αν και πανηγυρίζει για την «πρωτιά» -το διακύβευμα των εκλογών- και για την διατήρηση δύο εδρών στην Ευρωβουλή, έχασε ποσοστά, αλλά και δήμους, όπως ο δήμος Λευκωσίας και ο δήμος Λεμεσού. Χαμένο βγήκε και το ΔΗΚΟ το οποίο χάνει πλέον τον ρυθμιστικό του ρόλο, αλλά και η ΔΗΠΑ, αφού δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο του, που ήταν τα ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με τον Μάριο Καρογιάν να βάζει τον πήχη πιο ψηλά, στο 7,5%.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στο 100% ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24.8% το ΑΚΕΛ 21.5% ο Φειδίας Παναγιώτου το 19.3% το ΕΛΑΜ 11.2% το ΔΗΚΟ 9.7% η ΕΔΕΚ 5.1% το VOLT 2.9% η ΔΗΠΑ 2.2% το Κίνημα Οικολόγων 1.3%, Ενεργοί Πολίτες –Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών 1.2% Κόμμα για τα ζώα 0.3% «Νίκη» 0.1% ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ 0.1%.

Το άνοιγμα της κάλπης βρήκε τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ  να μετρούν κέρδη και ζημιές. Ο ΔΗΣΥ κατόρθωσε να διατηρήσει δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο έχασε τους δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού. Για την Αννίτα Δημητρίου, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν ένα μεγάλο crash test και αυτό γιατί αρκετοί στην Πινδάρου την περίμεναν στη γωνία. Το αποτέλεσμα δικαίωσε εν μέρει την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η οποία στην πρώτη της δήλωση έκανε λόγο για ανανέωση του κόμματος και του πολιτικού συστήματος. Η Αννίτα Δημητρίου έστειλε μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα από αυτή την αποστολή.

Στο ΑΚΕΛ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με στελέχη του κόμματος να αναφέρονται το βράδυ των εκλογών, σε μεγάλη αποτυχία. Ούτε οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι κατάφεραν να σώσουν την παρτίδα, ούτε το άνοιγμα προς την κοινωνία  στο οποίο προχώρησε η Εζεκία Παπαϊωάννου, έπεισε την κοινωνία. Η νίκη σε μεγάλους δήμους και κυρίως στον δήμο Λευκωσίας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση, στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη βάση του κόμματος, για την αποτυχία στις Ευρωεκλογές.

ΕΔΕΚ ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των Ευρωεκλογών, αφού τα μηνύματα που θέλησαν να στείλουν στους ψηφοφόρους, με τον τρόπο που επέλεξαν, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν έφτασαν ποτέ. Το ΕΛΑΜ από την άλλη, δικαίως χαμογελά για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, αφού πέτυχε τον έναν από τους δύο στόχους που έθεσε, την εξασφάλιση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο δεύτερος στόχος για το ΕΛΑΜ ήταν η κατάκτηση της τρίτης θέσης, κάτι που δεν έγινε.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα μείνουν στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μεγάλη νίκη ενός νεαρού, ο οποίος κατάφερε χωρίς πολιτικές γνώσεις, με μοναδικό όπλο την τεχνολογία να στείλει τα μηνύματά του στην κοινωνία που στο τέλος της ημέρας τον ψήφισε, είναι ένα τεράστιο χαστούκι για τα παραδοσιακά κόμματα, για τον τρόπο που πολιτεύτηκαν και πορεύτηκαν στις εκλογές, για το γεγονός ότι δεν άκουσαν τον θυμό των πολιτών, ούτε την απαξίωση προς την πολιτική και προς τους πολιτικούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top