ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Ένας μήνας απέμεινε στην Ολγκίν, δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

Τατάρ: «Ένας μήνας απέμεινε στην Ολγκίν, δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

Τετράωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το Κυπριακό πραγματοποίησε η "βουλή" του ψευδοκράτους, κατά την οποία ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως "φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας" και πως αν η άλλη πλευρά "δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας, δεν έχει νόημα να καθίσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης"

Για την επάνοδο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολκγίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ ανέφερε τα εξής: «Αυτό που είπαμε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΟΗΕ είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όταν δώσαμε την έγκρισή μας για την ανάληψη των καθηκόντων της, ζητήσαμε να εξακριβωθεί το αν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για μια περίοδο έξι μηνών. Σε αυτό το στάδιο, έχει μπροστά της ακόμη ένα μήνα άσκησης των καθηκόντων της. Αν θέλει να επανεκτιμήσει την κατάσταση κατά τον μήνα αυτό, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε".

"Ωστόσο, τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας. Εάν δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας, δεν έχει νόημα να καθίσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, διότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε πως σε προηγούμενες περιόδους πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συνεδρίες για το Κυπριακό, και είπε πως οι ισχυρισμοί πως ο Τ/κ ηγέτης δεν ενημερώνει την κοινή γνώμη είναι αβάσιμοι. Μίλησε για την πολιτική "των δύο κρατών" ως "τη νέα στρατηγική" στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στην αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η άλλη πλευρά, δηλαδή η ελληνοκυπριακή, δεν έχει καμία πρόθεση για ομοσπονδιακή λύση, καθώς αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένη με την αναγνώριση και την ένταξή της στην ΕΕ. Ανέφερε επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν με την υποστήριξη της Τουρκίας και να κοινοποιήσουν διεθνώς ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη στην Κύπρο». Ο κ. Τατάρ θεωρεί ότι «η αναγνώριση είναι ο μόνος δρόμος για να ζήσει η τ/κ πλευρά με ειρήνη και ασφάλεια κάτω από τη δική του στέγη».

Ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, σημειώνοντας ότι δεν προέκυψαν νέες πληροφορίες από αυτή. Είπε ότι οι απόψεις του «κοινοβουλίου» έπρεπε να ακουστούν από τον Τατάρ καθώς αναμένεται η άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο Έρχιουρμαν τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι "δραπετεύει" από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, και ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις θέσεις που προβάλλονται.

Ο κ. Έρχιουρμαν ζήτησε να τηρηθεί εποικοδομητική στάση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η στάση του κ. Τατάρ "διευκολύνει τους χειρισμούς του Ε/κ ηγέτη".

«Γνωρίζουμε ότι ο κ. Τατάρ και εμείς έχουμε διαφορετικές απόψεις για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, τουλάχιστον οι απόψεις που προβάλλονται από τον κ. Τατάρ θα πρέπει να έχουν μια συνοχή. Άλλωστε, αυτός διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του τουρκοκυπριακού 'λαού'. Γι' αυτό είπαμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα πρέπει να προβάλλονται αντικρουόμενα επιχειρήματα», σημείωσε ακόμη ο κ. Έρχιουρμαν.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στη Κύπρο δεν εκπροσωπούν την τ/κ πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Εγκαταστάθηκε κέντρο ελέγχου - Στη μάχη 13 εναέρια μέσα



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top