ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Τι σημαίνει για το πολιτικό σύστημα η εκλογή του Φειδία - Η τιμωρητική ψήφος, οι χαμένοι και οι… κερδισμένοι

Ανάλυση: Τι σημαίνει για το πολιτικό σύστημα η εκλογή του Φειδία - Η τιμωρητική ψήφος, οι χαμένοι και οι… κερδισμένοι

Έκπληξη προκάλεσε σε όλους ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου αφού, με την νίκη της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, έφερε τα «άνω-κάτω» στο πολιτικό κατεστημένο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός, ανέφερε ότι για τον ίδιο τον Φειδία ανοίγονται αρκετές πόρτες ευκαίρων αφού «τώρα που θα μπει τώρα στην πολιτική, στο μέλλον μπορεί να μπει και σε κόμμα ή μπορεί να ξαναβγεί Ευρωβουλευτής».

Ωστόσο, η εκλογή ή αλλιώς το «χτύπημα» του Φειδία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Όπως επεσήμανε, αυτό σημαίνει ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν υποστεί μια σημαντική πτώση, καθώς και ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. ΑΚΕΛ).

«Εντοπίσαμε σε ένα βαθμό και την τιμωρητική ψήφο, άρα τώρα πρέπει να σκεφτούμε προς τα ποιους μπορεί να ήταν αυτή η τιμωρητική ψήφος. Ήταν προς όλα τα κόμματα αλλά μπορεί να ήταν και στα συγκυβερνώντα και στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να δούμε και την αποχή. Οι μισοί δεν ψήφισαν που σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν πήγε ή ψήφισε κάτι άλλο από τα κόμματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι το κομμάτι της αναδιάταξης των κομμάτων έχει αντίκτυπο στον πολιτικό και κομματικό σύστημα καθώς και στον πολιτικό χάρτη, όπως διαμορφώθηκε τώρα.

Ερωτηθείς για την ψήφο των πολιτών προς τον Φειδία και γιατί ήταν τιμωρητική, ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό τιμωρητική διότι αρκετοί που τον ψήφισαν, αν και δεν τον θεωρούσαν κατάλληλο, ήθελαν να τιμωρήσουν το κατεστημένο, στέλνοντας το μήνυμα «ή θα αλλάξεις ή θα συνεχίζουμε».

Αναφορικά με τα άτομα από τα οποία κέρδισε ψήφους ο Φειδίας, ο κ. Ορεινός σημείωσε ότι έλαβε ψήφους από διάφορες ηλικίες καθώς και από όλα τα κόμματα, ενώ επίσης έχει φέρει κόσμο από την αποχή.

«Κάποια κόμματα έχουν καταλάβει το μήνυμα και δεν λένε ξεκάθαρα ότι το έχουν πάρει. Ένα-δύο εκπρόσωποι κομμάτων είχαν πει ότι είναι ήττα. Ωστόσο το ΔΗΚΟ για παράδειγμα δικαιολογήθηκε κάπως μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης η ΕΔΕΚ δεν ήταν ξεκάθαρη στις δηλώσεις της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, οι κερδισμένοι των εκλογών είναι ο Φειδίας Παναγιώτου, το ΕΛΑΜ αλλά και ο ΔΗΣΥ.

«Ο ΔΗΣΥ είναι κερδισμένος, μέσα από την αμφισβήτηση και τα προβλήματα που είχε. Σίγουρα κερδισμένοι είναι και το ΕΛΑΜ και ο Φειδίας Παναγιώτου, οι άλλοι όλοι έχασαν», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσε



Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top