ΔΙΕΘΝΗ

Το ΣΑ υιοθέτησε το ψήφισμα των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το ΣΑ υιοθέτησε το ψήφισμα των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Η πρόταση των ΗΠΑ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Σύμφωνα με το ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ζήτησαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Έβανς να αναφέρει ότι «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με μία φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».

Σχέδιο με τρείς φάσεις

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί ένα διαρκές και ολοκληρωμένο τέλος του πολέμου. Η 1η φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ορισμένων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων».

Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλο τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οριστική λήξη των εχθροπραξιών

Η 2η φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην 3η φάση, θα ξεκινούσε «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top