ΚΟΙΝΩΝΙΑ

E-shops: Καταγγελίες για λάθος προϊόντα και «δυσεύρετες» εταιρείες - Τι πρέπει να ξέρεις για να λειτουργήσεις δικό σου

E-shops: Καταγγελίες για λάθος προϊόντα και «δυσεύρετες» εταιρείες - Τι πρέπει να ξέρεις για να λειτουργήσεις δικό σου

Αυξάνονται και πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες καταναλωτών για τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), τα οποία δραστηριοποιούνται διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα μέσα σε δύο χρόνια οι καταγγελίες φαίνεται να εξαπλασιάστηκαν, όπως ανέφερε στο ThemaOnline η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου.

Σύμφωνα με την κα. Χρίστου, υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα των καταναλωτών σε σχέση με αγορές που αφορούν το διαδίκτυο ενώ από χρόνο σε χρόνο καταγράφεται μια ανοδική πορεία σε σχέση με τις καταγγελίες που λαμβάνονται για διαδικτυακές απάτες.

«Οι καταγγελίες αυξήθηκαν λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι οι διάφορες πλατφόρμες που παρουσιάζονται είτε μέσα από το Facebook είτε μέσα από το Instagram έχουν την βάση τους και την έδρα τους σε τρίτες χώρες. Επομένως όταν εμφανίζεται στον καταναλωτή, αν δεν γνωρίζει τις πληροφορίες που ορίζονται από την νομοθεσία του τι πρέπει να βλέπει δηλαδή, προχωρά στο να παραγγέλλει και στο τέλος δεν ξέρει από που παραγγέλλει», πρόσθεσε.

Τι αφορούν οι καταγγελίες

Σε ερώτηση τι αφορούν οι καταγγελίες, η κα. Χρίστου σημείωσε ότι αφορούν εταιρείες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν αναγράφουν όλες τις πληροφορίες που ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία.

«Οι πληροφορίες αυτές πρόκειται για την γεωγραφική διεύθυνση του πωλητή, στοιχεία επικοινωνίας, αν ο καταναλωτής έχει δυο χρόνια εγγύηση, το δικαίωμα υπαναχώρησης. Κατ’ επέκταση οι καταγγελίες αφορούν τέτοιες περιπτώσεις ότι αγοράζουν οι καταναλωτές προϊόντα και στη συνέχεια δεν μπορούν να εντοπίσουν τον πωλητή», εξήγησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Χρίστου, υπάρχουν περιπτώσεις με εταιρείες όπως για παράδειγμα την TEMU, όπου αν θέλεις, ως καταναλωτής, να εφαρμόσεις το δικαίωμα υπαναχώρησης, δηλαδή να επιστρέψεις το προϊόν εντός 14 ημερών, οι πλατφόρμες σε μπλοκάρουν.

Την ίδια στιγμή, καταναλωτές έλαβαν προϊόντα τα οποία δεν έχουν παραγγείλει ή ακόμα και προϊόντα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε αυτό που είδαν στην εικόνα ωστόσο, στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, δεν έλαβαν καμία ανταπόκριση.

Τι πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να λειτουργήσεις δικό σου

Παράλληλα, η κα. Χρίστου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι στην Κύπρο που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους eshop, ωστόσο για να το πράξουν πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες.

«Πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες οι οποίοι προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα δικαιώματα του καταναλωτή. Επομένως πολλοί από αυτούς έρχονται και μας προσεγγίζουν για βοήθεια γιατί βλέπουμε ότι παραλείπουν να αναγράφουν σημαντικές πληροφορίες για τους καταναλωτές», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν χρειάζεται κάποια άδεια, η κα. Χρίστου απάντησε ότι δεν χρειάζεται αφού, τόσο στο Instagram όσο και στο Facebook, ο καθένας μπορεί να ανοίξει δικό του και να παρουσιάζει ότι πωλάει προϊόντα.

«Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί οι νομοθεσίες για τα δικαιώματα του καταναλωτή αφορούν σχέση μεταξύ καταναλωτή και επιχείρησης ή καταναλωτή και ατόμου το οποίο ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγραμματισμού της Κυβέρνησης για το 2024

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top