ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα Τέκνου: Πόσα στοίχισε στο Κράτος και πόσες οικογένειες ήταν δικαιούχοι

Επίδομα Τέκνου: Πόσα στοίχισε στο Κράτος και πόσες οικογένειες ήταν δικαιούχοι

Ένα από τα βασικά επιδόματα το οποίο καταβάλλεται ως στήριξη και κίνητρο για απόκτηση παιδιών είναι αυτό του τέκνου.

Το δημογραφικό, αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα για κάθε χώρα. Τα ποσοστά γεννήσεων και το προσδόκιμο ζωής συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της πυραμίδας του πληθυσμού μιας χώρας και ταυτόχρονα έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία της.

Φέτος το επίδομα τέκνου καταβλήθηκε στις 31 Μαϊου, ενώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται μηνιαίως.

Σε ποιες οικογένειες χορηγείται;

Το επίδομα τέκνου χορηγείται στην οικογένεια μόνο για τον αριθμό των άγαμων και εξαρτώμενων τέκνων που ζουν με την οικογένεια κάτω από την ίδια στέγη.

Το ποσό του επιδόματος τέκνου σχετίζεται με τον αριθμό των τέκνων της οικογένειας καθώς και με το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα της οικογένειας που συγκεντρώθηκε εντός του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Στις οικογένειες με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα καταβάλλεται σε ετήσια δόση, ενώ οι σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση

Κάθε οικογένεια που έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στις περιοχές όπου η Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, κατά τα πέντε τουλάχιστον, έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, δικαιούται επίδομα τέκνου για τα εξαρτώμενα τέκνα της που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, εφόσον το οικογενειακό της εισόδημα εμπίπτει στα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται στο Παράρτημα του Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου.

Τι ισχύει για μονογονεϊκές οικογένειες

Στις μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες δικαιούνται επίδομα τέκνου, καταβάλλεται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα του Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, νοουμένου ότι η οικογένεια αυτή έχει τη νόμιμη και συνεχή διαμονή της στις περιοχές όπου η Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, κατά τα πέντε τουλάχιστον, έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή επιδόματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Το επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας καταβάλλεται σε μονογονεϊκή οικογένεια ανάλογα με τα εξαρτώμενα τέκνα που ζουν μαζί της κάτω από την ίδια στέγη.

Μονογονεϊκή οικογένεια σημαίνει την οικογένεια, στην οποία ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστο εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο ή την οικογένεια στην οποία ένας έγγαμος γονέας ζει μόνος του με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, διότι ο άλλος γονέας εκτίει ποινή φυλάκισης έξι μηνών και άνω.

Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση. Μερικά από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το επίδομα μονογονέα είναι:

1. Η οικογένεια λαμβάνει επίδομα τέκνου.

2. Το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα για το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει τις €49.000.

Πόσες οικογένειες είναι δικαιούχοι και πόσο κόστισε στο Κράτος;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά, για το 2023 : 

Ο αριθμός των δικαιούχων για το επίδομα Τέκνου ανήλθε στις 59.452 και τα ποσά που καταβλήθηκαν για το Επίδομα Τέκνου ανήλθε στα €79.666.048 και €80.562.102. 

Όσον αφορά το Επίδομα Μονογονεϊκής οικογένειας , ο αριθμός δικαιούχων ανήλθε στις 11.511 και τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το 2023 ήταν €38.624.025.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top