ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Ποιες είναι οι διαφορές τους – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Ποιες είναι οι διαφορές τους – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Ο πονοκέφαλος, γνωστός και ως κεφαλαλγία, ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους.

Μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος και διαρκής, ενώ συχνά προκαλεί ανησυχία. Σπανίως ωστόσο παραπέμπει σε κάτι άκρως ανησυχητικό, όπως ένας όγκος, εξηγεί ο Δρ. John Messmer, Ιατρικός Διευθυντής στο Penn State Health Medical Group.

Τα είδη πονοκεφάλου διαφέρουν

Υπάρχουν τρεις μορφές πονοκεφάλου: οι ημικρανίες, ο πονοκέφαλος τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία. Κάθε τύπος χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Οι ημικρανίες

Οι ημικρανίες αποτελούν έντονους, παλλόμενους πονοκεφάλους που μπορεί να εμφανίζονται τακτικά, μερικές ή αρκετές φορές το μήνα. Συχνά προηγούνται από συμπτώματα παροδικής οπτικής διαταραχής, γνωστά ως «αύρα», κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται τυφλά σημεία ή λάμψεις φωτός. Οι ημικρανίες επηρεάζουν συνήθως τη μία πλευρά του κεφαλιού ή την περιοχή πίσω από το μάτι και μπορεί να διαρκούν για ημέρες. Η συνήθης σωματική δραστηριότητα τις επιδεινώνει.

Η αντιμετώπιση των ημικρανιών περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως αναλγητικά και τριπτάνες, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διαχείριση του στρες και η αποφυγή ερεθισμάτων όπως η έντονη φωτεινότητα και ορισμένες τροφές, είναι επίσης σημαντικές.

Εκλυτικοί παράγοντες για την πρόκληση μιας κρίσης ημικρανίας είναι το αλκοόλ, ορισμένα τρόφιμα, ακόμη και η έμμηνος ρύση στις γυναίκες.

Πονοκέφαλοι τάσης

Το χαρακτηριστικό του πονοκεφάλου τάσης είναι η αίσθηση πίεσης, που συνήθως εξαπλώνεται στον αυχένα.

Η πίεση στη δουλειά αλλά και «το άγχος και ο θυμός μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους, όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ, ακόμη και η λάθος στάση σώματος», αναφέρει ο επιστήμονας.

Για την αντιμετώπισή τους τα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να σας ανακουφίσουν. Βοηθούν επίσης η άσκηση, οι διατάσεις και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Αθροιστικές κεφαλαλγίες

Πρόκειται για πολύ έντονους πονοκεφάλους, αγγειακής αιτιολογίας, που παρουσιάζονται συχνότερα σε άνδρες. Σε αυτή την κατηγορία πονοκεφάλου, θεωρούνται αποτελεσματικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Η επίσκεψη στο γιατρό σας, είναι επιτακτική εάν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και κάνουν την καθημερινότητά σας δυσλειτουργική.

Επίσης, αν ο πονοκέφαλος συνδυάζεται με θολή όραση και μούδιασμα στα άκρα, πρόκειται για επείγον περιστατικό, τονίζει ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top