ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ποια ώρα άσκησης είναι καλύτερη για τη ρύθμιση του σακχάρου

Διαβήτης: Ποια ώρα άσκησης είναι καλύτερη για τη ρύθμιση του σακχάρου

Θα μπορούσε μια συγκεκριμένη ώρα άσκησης, να απογειώσει τα οφέλη της γυμναστικής; Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που δημοσιεύθηκε στο Obesity, υποστηρίζει ότι το μυστικό για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδίως σε περιπτώσεις υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, είναι η νυχτερινή γυμναστική.

Αναλυτικότερα, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση κατά τις βραδινές ώρες ενισχύει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο.

Προκειμένου να αποκαλυφθεί η σχέση του χρόνου άσκησης με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, οι ερευνητές εξέτασαν 186 ενήλικες οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν τουλάχιστον μία μεταβολική διαταραχή, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένη χοληστερόλη.

Επί 14 συνεχόμενες ημέρες, οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στον καρπό τους, για την παρακολούθηση της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μια συσκευή 24ωρης μέτρησης του σακχάρου στο αίμα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις ημέρες μελέτης σε πρωινές και βραδινές αναλόγως της ώρας που σημείωθηκε ο μεγαλύτερος όγκος σωματική δραστηριότητας.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα γλυκόζης μεταξύ της πρωινής και της βραδινής δραστηριότητας προσπάθησαν να καταλάβουν πως η άσκηση επηρέαζε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα.

Αποτελέσματα έρευνας

Παρατηρήθηκε ότι τις ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες έκαναν την περισσότερη άσκηση, μεταξύ 6 μ.μ. και τα μεσάνυχτα, η μέση γλυκόζη τους για ολόκληρο το 24ωρο ήταν περίπου 1,26 mg/dl, χαμηλότερη σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν αθλούνταν. Τα οφέλη ήταν ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη μέση νυχτερινή γλυκόζη να μειώνεται κατά 2,16 mg/dl.

Η θετική επίδραση της βραδινής άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης ήταν σταθερή και στα δύο φύλα.

Η απογευματινή άσκηση αποδείχθηκε επίσης ευεργετική, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό (χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης κατά 1 mg/dL σε 24 ώρες και κατά 1,72 mg/dL το βράδυ, όταν ο κύριος όγκος της άσκησης εκτελέστηκε μεταξύ 12 π.μ. και 6 μ.μ.) και η πρωινή δεν απέφερε στατιστικά σημαντική βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης.

Σημαντικό είναι ότι η νυχτερινή άσκηση βοήθησε περισσότερο όσους διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Από προηγούμενες ενδείξεις, φάνηκε ότι η σωματική δραστηριότητα τη νύχτα, βελτιώνει μεταβολικές διεργασίες, όπως την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την πρόσληψη γλυκόζης στον μυϊκό ιστό, παράγοντες που τείνουν να είναι σε πτωτική πορεία τις βραδινές ώρες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔιπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Διπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την επανένωση της Κύπρου στηρίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top