ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι γενικές εργασίες της πρώτης μονάδας Άκκιουγιου

Ολοκληρώθηκαν οι γενικές εργασίες της πρώτης μονάδας Άκκιουγιου

Οι γενικές εργασίες κατασκευής της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκκιουγιου στη Μερσίνα έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τουρκική Τζουμχουριέρ γράφει σήμερα ότι ο Μπαράν Μπόζογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μηχανικών Περιβάλλοντος TMMOB, δήλωσε ότι δεν έχουν κοινοποιηθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι είδους προετοιμασίες έγιναν κατά τη διάρκεια των μελετών. «Ερωτήματα όπως το πώς θα ενεργήσουν οι άνθρωποι σε περίπτωση ενδεχόμενου ατυχήματος, τι θα κάνουν οι δημόσιοι οργανισμοί, δεν έχουν διευκρινιστεί».

Ο κ. Μπόζογλου υποστήριξε ότι το θαλασσινό νερό που θα χρησιμοποιηθεί ως νερό ψύξης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Εξάλλου, ο Αχμέτ Κιρμιζί, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανικών Περιβάλλοντος (TMMOB), ανέφερε ότι το έργο βασίζεται στη συμφωνία που έγινε με τη Ρωσία το 2010. «Το έργο αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Τα πάντα ανήκουν στη ρωσική Αρχή Ατομικής Ενέργειας. Η παραγωγή ανήκει στη Ρωσία, ενώ όλες οι επιπτώσεις από πιθανά ατυχήματα θα αντανακλώνται στην Τουρκία».

Η Τζουμχουριέτ γράφει επίσης ότι αντιπροσωπεία της Ρωσικής Δούμας πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία για θέματα ενεργειακής συνεργασίας και επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν ο Pavel Zavalny, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ο Otari Arshba, Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι Zavalny και Arshba παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα την τελευταία ημέρα της επίσκεψης εργασίας τους, όπου έδωσαν πληροφορίες για τις διμερείς ενεργειακές και διακοινοβουλευτικές σχέσεις.

Ο Zavalny δήλωσε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Άκκουγιου κατασκευάστηκε με ένα πολύ σπάνιο μοντέλο. «Το κόστος της κατασκευής εδώ καλύπτεται κατά 100% από τη Ρωσία. Η αποπληρωμή της κατασκευής εδώ θα γίνει με τη μορφή της λήψης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ο σκοπός της επίσκεψής μας εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι εμείς, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, παρακολουθούμε επί τόπου πόσο σωστά χρησιμοποιείται και γίνεται σωστά η δαπάνη για ένα έργο που κατασκευάζεται με κονδύλια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔιπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Διπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την επανένωση της Κύπρου στηρίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top