ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ.Οικονομικών: Συζήτησε πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση ανατοκισθέντος τόκου

Επ.Οικονομικών: Συζήτησε πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση ανατοκισθέντος τόκου

Πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου από τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με πιστωτική διευκόλυνση συζήτησε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, «ο ανατοκισμός των τόκων και η κεφαλαιοποίηση αυτών αυξάνει το συνολικό οφειλόμενο ποσό κατά επικίνδυνο για τον οφειλέτη τρόπο, οδηγώντας τον στις πλείστες των περιπτώσεων σε κατάσταση υπερχρέωσης».

Περαιτέρω, στην πρόταση αναφέρεται ότι «η τακτική του πολλαπλασιασμού των οφειλών επενεργεί αρνητικά στη δυνατότητα του οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και αντίκειται στις βασικές αρχές της καλής πίστης και της μη καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται βάσει νομοθεσίας και του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Η Επιτροπή ζήτησε από τον κ. Ευσταθίου να παρουσιάσει σε επόμενη συνεδρία κάποια παραδείγματα που καταδεικνύουν τις υπερχρεώσεις και στη συνέχεια να συζητηθεί κατά πόσον θα προχωρήσει η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η οποία θα συνεχιστεί, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η εξέταση της πρότασης νόμου και «ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι και την 11η Ιουλίου που θα είναι και η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας».

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης Κωστής Ευσταθίου, δεν μπορεί ένας τόκος ο οποίος ανατοκίζεται, να προστίθεται στο κεφάλαιο του δανειολήπτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ένα δάνειο των €100.000 να μετατρέπεται σε δάνειο €100.000 συν τους τόκους και αυτό το ποσό «να αναπαράγει πλέον τόκους και να κεφαλαιοποιείται».

«Κάπου επιτέλους πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία των τραπεζών. Μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα οι δανειολήπτες είναι θύματα αυτής της ληστρικής συμπεριφοράς και πρέπει να μπει ένας φραγμός», πρόσθεσε.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι αυτός ο τόκος μετατρέπεται σε κεφάλαιο δύο φορές το χρόνο και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, από τις χώρες της ΕΕ.

Ανέφερε ότι τα δικαστήρια στην Κύπρο αποδέχονται και τον ανατοκισμό και την κεφαλαιοποίηση των τόκων και «δεν επεμβαίνουν», λόγω της ελευθερίας των συμβάσεων, να ρυθμίσουν και να βάλουν φραγμό στις τράπεζες και πρόσθεσε πως «μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορούμε να αποφύγουμε τα δεινά των καταναλωτών».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Πολιτών Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «είναι μία πρόταση που μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα επιτρέπεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση του» και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες της Βουλής τους παρέδωσαν μελέτη που το αναφέρει αυτό.

Ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες πρόνοιες της πρότασης.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο διογκώνει το κεφάλαιο των δανειοληπτών με τον ανατοκισμό των τόκων και την κεφαλαιοποίηση τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να βρει την καλύτερη λύση προς εξυπηρέτηση των δανειοληπτών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείες«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές και αφετέρου μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top