ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο η Ολγκίν τις επόμενες ημέρες - Η Λευκωσία αναμένει την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες

Στην Κύπρο η Ολγκίν τις επόμενες ημέρες - Η Λευκωσία αναμένει την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ετοιμάζει αποσκευές για να επιστρέψει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Η εξέλιξη αυτή, αν και χαρακτηρίζεται ως θετική, η Λευκωσία αναμένει να δει το περιεχόμενο της έκθεσης που η κυρία Ολγκίν θα παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί στις αρχές Ιουλίου.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή, χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τις κινήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, αλλά και πώς ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να προχωρήσει, σε σχέση με το κυπριακό.

Αυτό το οποίο αναμένει η Λευκωσία είναι το περιεχόμενο της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν και τι ακριβώς θα μεταφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, αλλά και τις επισκέψεις σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο ο ΓΓ των ΗΕ θα παρατείνει τους όρους εντολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αν υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους θα σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό, έτσι ώστε να υπάρξει σε πρώτο στάδιο, μία τριμερής συνάντηση, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε αρκετές φορές ότι δηλαδή είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ζήτημα αυτό ωστόσο, προσκρούει στην αδιαλλαξία του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, απέκλεισε κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε ότι η Τ/κ πλευρά απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιμένοντας σε ισότητα δύο κρατών.

Το επόμενο χρονικό ορόσημο για τη Λευκωσία σε σχέση με το κυπριακό, είναι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αν στο μεσοδιάστημα μέχρι τη Γενική Συνέλευση, υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις. Το μήνυμα που έλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τον Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση που είχαν στην Ιορδανία, είναι πως το κυπριακό τον ενδιαφέρει και ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση να εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες μπορεί να υπάρξουν, ωστόσο διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, τονίζουν ότι αυτό δεν αρκεί, λόγω της αδιαλλαξία της Τουρκικής πλευράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του θύματος, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top