Με την ανακοίνωη της ημερομηνίας 10 Μαΐου 2012 αναφορικά με τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της, η Τράπεζα Κύπρου έστελνε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι «πάμε πολύ καλά», ανέφερε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο λειτουργός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην στελεχών της, Άλκης Πιερίδης.
Πριν από τη διαδικασία εξέτασης του κ. Πιερίδη από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου, το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του απέρριψε τις ενστάσεις που προέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων περί έλλειψης αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του κ. Πιερίδη και επέτρεψε στον μάρτυρα να καταθέσει.
Κατά την εξέταση του, ο κ. Πιερίδης παρέθεσε τις παραμέτρους που ελέγχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τη χειραγώγησης της αγοράς και τις διαδικασίες διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης της αγοράς.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους μηχανισμούς που υπάρχουν για την προστασία της αγοράς για την αποτροπή οποιασδήποτε κατάχρησης της αγοράς, με τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και τη χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών μέσων.
Όπως είπε, «για να υπάρχει ακεραιότητα στην αγορά πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση της αγοράς. Υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί για καταπολέμηση της κατάχρησης της αγοράς ούτως ώστε να αποκαθίσταται η ακεραιότητα, η ομαλότητα και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές».
Ερωτώμενος σχετικά με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ημερομηνίας 10/5/ 2012, ο κ. Πιερίδης είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωνε ότι οι κεφαλαιουχικές της ανάγκες ανέρχονταν περιορίζονταν στα 200 εκατομμύρια ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι τις 30/6/12.
Όπως είπε, η ανακοίνωση έστειλε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι «πάμε πολύ καλά».
Η σημερινή διαδικασία διακόπηκε μετά από ένσταση της πλευράς υπεράσπισης ως προς τον τρόπο εξασφάλισης εγγράφου το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο ως τεκμήριο σε σχέση με την υπόθεση, ζητώντας τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης. Το δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του στην επόμενη δικάσιμο που είναι ορισμένη για τις 7 Οκτωβρίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί και στις ημερομηνίες 8/10, 12/10, 13/10 και 22/10.
Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.
Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν όπως καταδολιεύσουν το κοινό «για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, και οι έξι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.
Στο κατηγορητήριο υπάρχουν 33 μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην στέλεχος της τράπεζας Βάσος Σιαρλή, ο τέως Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της ΚΤΚ.
Σημειώνεται ότι έχει καταχωρηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και δεύτερη ποινική υπόθεση που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου και, συγκεκριμένα, στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα.
Η υπόθεση ορίστηκε για τις 29/10 για παραπομπή στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις