ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Με παραπανίσια κιλά ένα στα πέντε παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως

Παιδική παχυσαρκία: Με παραπανίσια κιλά ένα στα πέντε παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως

Γιγαντιαίες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, μια κατάσταση που όλο και επιδεινώνεται, όπως αναδεικνύουν τα ερευνητικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα από αυτά, και συγκεκριμένα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, ένα στα πέντε παιδιά ή έφηβοι παγκοσμίως έχουν βάρος που υπερβαίνει τις φυσιολογικές τιμές.

Ο Δρ Xinyue Zhang, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Sichuan στο Chengdu της Κίνας, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση για να εκτιμήσουν τον παγκόσμιο επιπολασμό της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους από το 2000 έως το 2023 και να αξιολογήσουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου και συννοσηρότητες της παχυσαρκίας.

Αναλύοντας 2.033 μελέτες (για 154 διαφορετικές χώρες ή περιοχές και συνολικά 45,9 εκατομμύρια άτομα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός επιπολασμός της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους ήταν 8,5%. Ο επιπολασμός διέφερε από χώρα σε χώρα, κυμαινόμενος από 0,4% (στο Βανουάτου της Ωκεανίας) έως 28,4% (στο Πουέρτο Ρίκο). Οι χώρες με βαθμολογία του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ≥0,8 και οι χώρες ή περιοχές υψηλού εισοδήματος είχαν υψηλότερο επιπολασμό παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους.

Συνολικά, σημαντική αύξηση κατά 1,5 φορά του επιπολασμού της παχυσαρκίας παρατηρήθηκε την περίοδο 2012-2023 σε σύγκριση με την περίοδο 2000-2011. Η συγκεντρωτική εκτίμηση της υπερβαρότητας ήταν 14,8% και του υπερβολικού βάρους ήταν 22,2% στα παιδιά και τους εφήβους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε υψηλός κίνδυνος για κατάθλιψη και υπέρταση σε παιδιά και εφήβους με παχυσαρκία.

«Το πλεονάζον βάρος μεταξύ των παιδιών και των εφήβων σχετιζόταν με ένα μείγμα διαφορετικών παραγόντων, από ενδογενείς, συμπεριφορικούς, περιβαλλοντικούς μέχρι και κοινωνικοπολιτισμικούς που χρειάζονται την προσοχή και τη δεσμευτική παρέμβαση των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, των κλινικών ιατρών, των αρχών πολιτικής υγείας και του κοινού», καταλήγουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγοςΕυθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top