ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ο ΔΗΣΥ κέρδισε τόσο την πρωτιά, όσο και τη διατήρηση των δύο εδρών στην Ευρωβουλή, ωστόσο έχασε τους μεγάλους δήμους, ενώ το  ΑΚΕΛ, εκτός από την πτώση στα ποσοστά του, έχασε και τη μία έδρα στην Ευρωβουλή, κέρδισε όμως τους μεγάλους δήμους.  

Τα κόμματα του κέντρου είτε το παραδέχονται είτε όχι, αυτή τη στιγμή φυλλορροούν, χάνοντας τόσο τη δυναμική τους, αλλά και τον ρόλο τους στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε, αυτό ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό το οποίο έμπαινε προεκλογικά, κατά πόσο το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ θα διατηρήσουν τον ρόλο τους, μικρό ή μεγάλο.

Τις τελευταίες ημέρες και τα τρία κόμματα προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους κάνοντας μία πρώτη ενδοσκόπηση για το τι έφταιξε. Εκτός από την επικοινωνιακή πολιτική την οποία επέλεξαν και η οποία ήταν εντελώς λανθασμένη αφού δεν κατάφεραν να φτάσουν στη βάση και να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα, η οργανωτική δομή σε ότι αφορά την προεκλογική εκστρατεία φαίνεται ότι έμπαζε από παντού.

Θέμα, το οποίο συζητήθηκε στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και των τριών κομμάτων, στην διάρκεια των οποίων ακούστηκαν αρκετές γκρίνιες για τον τρόπο που κινήθηκαν προεκλογικά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν κάποιες επαρχιακές οργανώσεις. Το πώς θα κινηθούν τα κόμματα του κέντρου από δω και πέρα, είναι κάτι το οποίο έχει ήδη συζητηθεί και γραφτεί και αυτός, είναι ο πρώτος πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας, έχει να κάνει με τη συμμετοχή των κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ στη  συγκυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές στελεχών για επαναπροσδιορισμό της σχέσης των τριών κομμάτων με το προεδρικό.

Μία σχέση που μέχρι στιγμής, φαίνεται να πάσχει. Παρά το γεγονός ότι καμία από τις τρεις ηγεσίες δεν ψέλλισαν αυτό που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, για παραγκωνισμό από πλευράς της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, εντούτοις στελέχη των κομμάτων  ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ έχουν μιλήσει ανοιχτά. Στο ΔΗΚΟ, τέθηκε το θέμα, από πλευράς του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος θεωρεί ότι η έως τώρα συμμετοχή στην κυβέρνηση, προκάλεσε φθορά στο κόμμα.

Στη ΔΗΠΑ, Τρυφωνίδης και Γιακουμή ζητούν εκλογικό, πολιτικό και καταστατικό συνέδριο, αλλά και  επαναξιολόγηση της σχέσης του κόμματός τους με την κυβέρνηση. Σε επιστολή του προς την ηγεσία του κόμματος ο βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να  επανακαθορίσουμε ξεκάθαρα τη σχέση μας με την κυβέρνηση και να ορίσουμε τον ρόλο και τη φωνή μας στις πολιτικές της. Πρέπει να γίνει μια ενδελεχής αξιολόγηση της εμπλοκής μας μέχρι σήμερα και δεν φοβάμαι να το πω, αν δεν είναι εφικτό να βρούμε τους θεσμικούς τρόπους επικοινωνίας και να είμαστε συμμέτοχοι στον τρόπο άσκησης πολιτικής τότε, ίσως να πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού της θέσης μας και ειρηνικής αποχώρησής μας, από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς όπως είπε ο Μέγας Αλέξανδρος, ότι δεν λύνεται κόβεται».

Νέα ανοιχτή επιστολή Σάββα Ηλιοφώτου-Ζητά παραίτηση Μαρίνου Σιζόπουλου

Ο πρώην δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου με νέα δημόσια επιστολή του επανέρχεται στο αίτημά του και ζητά την παραίτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ο κύριος Ηλιοφώτου στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: Οι αντιδράσεις μετά τη δημόσια επιστολή μου προς την ηγεσία της ΕΔΕΚ με την οποία ζητούσα την παραίτησή της, δικαίωσαν την απόφασή μου.

Εδεκίτες από τα παλιά επικοινώνησαν μαζί μου, κανένας από την ηγετική ομάδα έστω για να μου θυμώσει, για να με συγχαρούν και να μου δηλώσουν ότι ένιωσαν ανακούφιση που επιτέλους βγήκε κάποιος και είπε δημόσια, όσα όλοι όσοι αγαπούν την ΕΔΕΚ, ψιθυρίζουν χρόνια τώρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top