ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Ένας νεκρός, πάνω από 200 τραυματίες σε διαμαρτυρίες στη χώρα

Κένυα: Ένας νεκρός, πάνω από 200 τραυματίες σε διαμαρτυρίες στη χώρα

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στην Κένυα κατά τις διαμαρτυρίες που έγιναν χθες, Πέμπτη (20/6), σε πανεθνικό επίπεδο κατά του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης που προβλέπει την επιβολή νέων φόρων με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ένωση οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το όργανο εποπτείας της αστυνομίας.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ οι πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και ο Ιατρικός Σύλλογος Κένυας.

Η παρουσία καλύκων στο δρόμο υποδηλώνει τη χρήση πραγματικών σφαιρών, σημείωσαν, προσθέτοντας ότι πάνω από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη την Κένυα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αστυνομίας (IPOA) ανακοίνωσε ότι τεκμηρίωσε τον θάνατο ενός άνδρα, «ο οποίος φέρεται να ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμού από την αστυνομία, και ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστησαν άλλοι διαδηλωτές και αστυνομικοί».

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP και το Reuters, ένας 29χρονος διακομίσθηκε γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε νοσοκομείο στο επιχειρηματικό κέντρο του Ναϊρόμπι «χωρίς τις αισθήσεις του με τραύμα στον μηρό» προτού «υποκύψει» στα τραύματά του. Στην έκθεση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε πώς τραυματίστηκε.

Ο διοικητής της αστυνομίας της κομητείας του Ναϊρόμπι Άνταμσον Μπάνγκεϊ δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε τηλεφωνικές κλήσεις για να σχολιάσει, μετέδωσε το Reuters.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αστυνομίας (IPOA) ανακοίνωσε παράλληλα στο AFP ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα» για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου αυτού, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον αστυνομικού.

«Λάβαμε χθες πληροφορίες για τον θάνατο διαδηλωτή, διεξάγεται έρευνα», δήλωσε αξιωματούχος της IPOA στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η αρχή έχει λάβει «φωτογραφίες ενός αστυνομικού».

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα, ο Ματίας Κινιόντα, δήλωσε στο AFP ότι «διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα στο CBD (επιχειρηματικό κέντρο του Ναϊρόμπι) καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από την αστυνομία».

«Ο άνθρωπος που πυροβόλησε φορούσε πολιτικά, αλλά συνόδευε την αστυνομία. Η IPOA πρέπει τώρα να διερευνήσει», υπογράμμισε.

«Συγχαίρουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, για την ειρηνική διαμαρτυρία (και) την επίδειξη αυτοσυγκράτησης και ευπρέπειας παρά την πρόκληση της αστυνομίας», σημείωσαν παράλληλα οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανακοίνωσή τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιο προϋπολογισμού, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την οικονομία σε ασφυξία και θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης των Κενυατών που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν.

Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δηλώνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να αυξήσει τα έσοδα για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όπως και τον κρατικό δανεισμό.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση άμβλυνε λίγο τη θέση της, με τον πρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο να υιοθετεί συστάσεις για την κατάργηση ορισμένων από τις νέες εισφορές, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ιδιοκτησία αυτοκινήτου, το ψωμί, το μαγειρικό λάδι και τις οικονομικές συναλλαγές.

Παρά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν σε 19 από τις 47 κομητείες της Κένυας, οι βουλευτές υιοθέτησαν χθες το σχέδιο προϋπολογισμού σε δεύτερη ανάγνωση, προωθώντας τις επίμαχες φορολογικές προτάσεις στο επόμενο στάδιο για την έγκρισή τους.

Οι βουλευτές αναμένεται να συνεδριάσουν την Τρίτη για να ψηφίσουν επί των προτεινόμενων αλλαγών στο σχέδιο προϋπολογισμού, οι οποίες θα προκαλέσουν σύμφωνα με την Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου, τρύπα 200 δισεκατομμυρίων σελινιών Κένυας (1,46 δισεκατομμύριο ευρώ) στον προϋπολογισμό του 2024/25 και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει περικοπές δαπανών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top