Το ανησυχητικό ζήτημα της πρόσβασης ανηλίκων σε αλκοολούχα ποτά αναδεικνύει έρευνα για τη χρήση του αλκοόλ στις ηλικίες 18 έως 40 ετών, όπου σημειώνεται ότι επτά στα 10 άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν τους ζητήθηκε επίδειξη ταυτότητας για αγορά αλκοόλ.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα: «Το όνομά μου είναι αλκοόλ» στην Πανεπιστημιούπολη, διενεργήθηκε από τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», την Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ) και με τη στήριξη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασθενών Ήπατος (ΕΛΠΑ).
Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, τα αποτελέσματα της έρευνας εξάχθηκαν μετά από τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και σε αυτή συμμετείχαν 281 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, ενώ η μελέτη διήρκησε έξι μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το μεγαλύτερο ποσοστό, 35,57%, έκανε χρήση αλκοόλ για πρώτη φορά σε ηλικία 15-16 ετών, ποσοστό 24,51% σε ηλικία 13-14 ετών, ενώ ποσοστό 13,83% έκανε χρήση αλκοόλ σε ηλικία 12 ετών και κάτω. Στο ερώτημα «εάν έχει ζητηθεί η επίδειξη ταυτότητας κατά την αγορά αλκοόλ», ποσοστό 69,49% απάντησε αρνητικά, ενώ σημειώθηκε ότι το όριο ηλικίας για πώληση αλκοόλ στην Κύπρο είναι άνω των 18 ετών.
Ακόμη, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες/χουσες στην έρευνα, ποσοστό 79,71% ανέφερε πως η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται στο πλαίσιο κοινωνικών συναθροίσεων, ενώ ποσοστό 16% καταναλώνει αλκοόλ στο σπίτι. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ποσοστό 34,78% κάνει χρήση του αλκοόλ για αυτοθεραπεία.
Στο ερώτημα «Πόσο συχνά καταναλώνεις αλκοόλ», ποσοστό 32,33% απάντησε κάθε εβδομάδα, ενώ ποσοστό 17,29% ανέφερε κάθε 15 ημέρες. Ποσοστό 6% κάθε ημέρα και ποσοστό 9,77% κάθε δύο ημέρες.
O Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε η Λειτουργός Α΄ του Υπουργείου Υγείας, Τασούλα Αναστασιάδου, δήλωσε ότι με την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος του αλκοολισμού και τη σωστή εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος δίνεται η δυνατότητα για τις στοχευμένες δράσεις από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς αντιμετώπισή του.
Ο κ. Δαμιανός επεσήμανε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια σοβαρή ψυχική και σωματική διαταραχή που επηρεάζεται από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του ανθρώπου.
Υπέδειξε ότι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του εθισμού είναι η αυξημένη ανοχή στη χρήση, τα συμπτώματα στέρησης, η απόδοση μεγάλης σημασίας και προτεραιότητας στο ποτό, η μείωση των οικογενειακών, κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις στην κατάχρηση του αλκοόλ είναι ποικίλες και πολύ σοβαρές όπως η κίρρωση του ήπατος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου σημαντικά, συνέχισε, είναι η μείωση του αυτοελέγχου και της συστολής, ο επηρεασμός της μνήμης και η εμπόδιση της σωστής κρίσης οδηγώντας πολλές φορές σε παραβατικές συμπεριφορές.
Ο κ. Δαμιανός δήλωσε ότι ο καρκίνος του ύπατος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως οι μακροχρόνιες λοιμώξεις από Ηπατίτιδες Β και Γ που οδηγούν σε κίρρωση του ύπατος και κατ επέκταση σε καρκίνο του ύπατος.
Επεσήμανε ότι «η αναγνώριση από το ίδιο το άτομο του προβλήματος της εξάρτησης του αλκοόλ και η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη θεραπεία».
Ακόμη, είπε ότι ο δύσκολος δρόμος της σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχολογικής απεξάρτησης δεν αφορά μόνο το εξαρτημένο άτομο. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της οικογένειας και των οικείων στη διαδικασία απεξάρτησης οδηγεί στην κατανόηση της εξαρτητικής συμπεριφοράς και στην ενδυνάμωση των σχέσεων ώστε να συνδράμουν και αυτοί στην καλή έκβαση της θεραπείας.
Ο Πρόεδρος της ΟΦΣΕΑ, Νίκος Δρυμιώτης, είπε στον χαιρετισμό του ότι «είναι πάγια θέση μας πως με μια καλύτερη κατανόηση της εικόνας κάθε θέματος μπορούμε να δράσουμε πιο ουσιαστικά επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες και κενά», σημειώνοντας ότι «μέσα από αυτήν την έρευνα θέλουμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη η κοινωνία και ειδικά οι πολιτικές αρχές και οι δημόσιοι φορείς να ασχοληθούν με σοβαρότητα με το θέμα της χρήσης του αλκοόλ».
Ο κ. Δρυμιώτης επεσήμανε ότι η προβληματική κατανάλωση δεν είναι μόνο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση της χρήσης και κατάχρησης νόμιμων και παρανόμων ουσιών ή και η ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών δεν μπορεί να εστιάζεται μόνο στο επίπεδο αναγνώρισης και παρέμβασης σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε έμφαση και στην πρόληψη».
Παράλληλα, σημείωσε πως με το αλκοόλ να εμπίπτει στις νόμιμες ουσίες, ενδεχομένως εσφαλμένα, συμβάλει σε ένα ακούσιο εφησυχασμό, ο οποίος ωθεί στον παραμερισμό της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, αγνοώντας και τις αρνητικές συνέπειες που γεννάει.
Σημείωσε ότι η διενέργεια της έρευνας ήταν μια ευκαιρία «να ενδυναμώσουμε την έκταση της φωνής μας, κοινοποιώντας σημαντικά αιτήματα όπως η εφαρμογή του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμο, η ενίσχυση των προγραμμάτων της Μονάδας Εσωτερικής και Εξωτερικής Θεραπείας της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων «ΘΕΜΕΑ», καθώς και η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ».
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», Γιαννούλα Κουλλά, ανέφερε από πλευράς της ότι διαπιστώθηκε ότι οι νέοι καταφεύγουν στη χρήση αλκοόλ για να αισθανθούν μοντέρνοι και αποδεκτοί. «Ίσως έχει έρθει η στιγμή να λάβουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε σε δράσεις, διότι το πρόβλημα έχει πλέον εισχωρήσει στα σπίτια μας και δεν βρίσκεται κάπου μακριά από εμάς», είπε η κ. Κουλλά.
Σημείωσε ότι για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο, με τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις του, θα πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά και οι νέοι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών για εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους, καθώς επίσης και ενίσχυση της ενημέρωσης των μαθητών μέσω προγραμμάτων στα σχολεία.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροφαρμακολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Ζάνος, προέβη σε παρουσίαση με θέμα πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας πτυχές των αιτιών και των συνεπειών εξάρτησης από το αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Παράλληλα, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των φαρμακοθεραπειών για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ, εστιάζοντας στη βιολογική βάση της εκδήλωσης της εξάρτησης, ενώ εξετάστηκαν οι νέες θεραπείες και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της εξάρτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις