ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako, που ανήκει στον ειδησεογραφικό όμιλο Keshet Media Group, με τίτλο «Στην Κύπρο εκφράζουν ανησυχία και απορρίπτουν τις απειλές του Νασράλα. Οι πιθανοί στόχοι στο νησί», του συντάκτη διεθνών ειδήσεων της ιστοσελίδας, Assaf Rosenzweig «ο Nasrallah δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τους στόχους στην Κύπρο, που ενδεχομένως να είναι στόχοι της Χεζμπολάχ κάποια μέρα, αν η Κύπρος ενισχύσει στρατιωτικά το Ισραήλ. Η Κύπρος από μόνη της είναι μικρή και δεν έχει ιδιαίτερα δυνατή αεροπορία, με τα μέσα να είναι παλιά. Τέσσερις κύριες αεροπορικές βάσεις λειτουργούν στη χώρα, της οποίας οι δυτικότερες περιοχές απέχουν επίσης μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου».

Οι πιθανοί στόχοι στην Κύπρο

Τέσσερις είναι οι πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα και τους αναλυτές οι οποίοι έσπευσαν να χαρτογραφήσουν την πιθανότητα υλοποίησης μιας επίθεσης στην Κύπρο. Οι αναλύσεις αναφέρονται κυρίως σε αεροπορικές βάσεις που λειτουργούν στη χώρα, της οποίας οι δυτικότερες περιοχές απέχουν επίσης μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου.

Σαν πρώτο στόχο αναφέρεται ότι «Στα δυτικά του νησιού βρίσκεται η αεροπορική βάση στην πόλη της Πάφου, που βρίσκεται και λειτουργεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης». Αυτή η αεροπορική βάση, προσθέτει, απέχει λιγότερο από 300 χλμ. από τις ακτές του Λιβάνου, βεληνεκές που δε δημιουργεί πρόβλημα για τη Χεζμπολάχ. «Η αεροπορική βάση στην Πάφο θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο κεντρική στην Κύπρο όπου βρίσκονται οι κύριες αεροπορικές υποδομές της τοπικής αεροπορίας παράλληλα με πολλές μονάδες επικοινωνίας».

Ένας δεύτερος πιθανός στόχος, είναι η αεροπορική βάση στη Λακατάμια, η οποία βρίσκεται λίγο νότια της Λευκωσίας. «Η βάση αυτή θεωρείται το αρχηγείο της κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά βρίσκονται εκεί σχετικά λίγα αεροσκάφη. Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου αέρα της Κύπρου, στην περιοχή του Τροόδους, στο κέντρο του νησιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακραίο σενάριο ως στόχος της Χεζμπολάχ. Η βάση δεν διαθέτει διάδρομο για απογειώσεις και προσγειώσεις και δε χρησιμοποιείται από αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν πολλές μονάδες ραντάρ και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και συστήματα αεράμυνας».

Τρίτος σημαντικός στόχος στην Κύπρο, είναι η βάση Ακρωτηρίου της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κοντά στη Λεμεσό, στο νότιο μέρος της Κύπρου. «Η βάση θεωρείται αποκλειστική βάση του Βρετανικού Στρατού και δεν φιλοξενεί αεροπορικές επιχειρήσεις της τοπικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται η μόνη βρετανική αεροπορική βάση στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εκκίνησης για τη βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και επίσης σε επιθέσεις κατά των Χούτι στην Υεμένη».

Πέρα από τα πιο πάνω στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Βασιλική Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου φιλοξενούσε αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά προσθέτει ότι δεν είναι γνωστή παρόμοια δραστηριότητα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. «Η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιλέξει να επιτεθεί στη βάση του Ακρωτηρίου και να θέσει σε κίνδυνο προηγμένα αεροσκάφη και υπηρεσιακό προσωπικό της Βρετανίας, μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι πολύ είναι πολύ μικρή».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας για την επιλογή τους για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top