Αυξανόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στον νότιο Λίβανο εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θεωρεί πως οι διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών έχουν αποδώσει.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν οι διπλωματικές επαφές των τελευταίων ημερών με τον Λίβανο και άλλους και την Κύπρο, είχαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της κρίσης, ο κ. Μπορέλ απάντησε αρνητικά.
«Όχι, ανησυχώ περισσότερο, πολύ περισσότερο» σημείωσε, τονίζοντας πως «κάθε μέρα, η κρίση ξεχειλίζει. Κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι βομβαρδισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων με τον Λίβανο. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στις παραμονές της επέκτασης του πολέμου».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει πως δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παραπέμποντας στις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κύπρου, ο κ. Μπορέλ είπε πως «τίποτα δεν είναι σίγουρο εδώ».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να το αποφύγουμε. Αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Δεν μπορώ να ελέγξω τα γεγονότα, δεν έχω μαγικό ραβδί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες, να απευθυνθούμε σε εταίρους και να ασκήσουμε πιέσεις» ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση, πρόσθεσε.
Στις αρχικές του τοποθετήσεις ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο κίνδυνος αυτός ο πόλεμος να επηρεάσει τον νότιο Λίβανο και να επεκταθεί και σε αυτόν, είναι επίσης κάθε μέρα μεγαλύτερος» εκφράζοντας έντονη ανησυχία, και την ελπίδα πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία μας και θα συνεχίσουν να απευθύνονται στους εταίρους μας προκειμένου να συνεχίσουμε να αναζητούμε ισχυρή διεθνή υποστήριξη για κατάπαυση του πυρός».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως έχει μοιραστεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών μια ανάλυση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ώστε να εξετάσουν «τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές» όπως είπε.
Αδύνατη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός στη Γάζα
Ο κ. Μπορέλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στο ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει καταστεί αδύνατη», παραπέμποντας σε σχετική κοινή δήλωση που του ιδίου με τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.
«Παρά τις τακτικές παύσεις που ανακοινώθηκαν, η κατάσταση είναι ότι καμία βοήθεια δεν εισέρχεται στη Γάζα. Η βοήθεια συσσωρεύεται έξω από τα σύνορα, κάποια από αυτά τα αγαθά χάνονται, θα καταστραφούν» επεσήμανε, προσθέτοντας πως ακόμα και αν περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, «δεν είναι δυνατόν να διανεμηθούν λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε οργάνωσης» καθώς «ο κοινωνικός ιστός - όχι τα κτίρια - έχει καταστραφεί, η κοινωνία των πολιτών διαλύεται».
Πρόσθεσε πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για εκεχειρία και τέλος των εχθροπραξιών, το οποίο «δεν εφαρμόζεται, λόγω έλλειψης βούλησης και από τις δύο πλευρές», με την τελευταία δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να «επιβεβαιώνει ότι, δυστυχώς, το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».
Νομική πρόταση για χρήση ρωσικών κερδών για Ουκρανία
-------------------
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ εκτίμησε πως μετά τη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία «άνοιξε μια διπλωματική οδός», τη στιγμή που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά με ταξίδια σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα για να εξασφαλίσει οπλισμό, δείχνοντας ότι «προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο».
Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στην ανάγκη για περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην ανάγκη να προσπεραστούν τα νομικά εμπόδια στην αξιοποίηση των κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, και πως η διαδικασία αναμένεται να φέρει την πρώτη δόση την επόμενη εβδομάδα και τη δεύτερη μερικούς μήνες μετά.
Αναφέρθηκε σε έξι νομικές αποφάσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω της άρνησης ενός κράτους μέλους, τονίζοντας πως πρέπει να αποτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο και για την αξιοποίηση των κερδών από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. «Έχουμε μια λύση και την καταθέτουμε στο τραπέζι σήμερα» σημείωσε.
Κληθείς να εξηγήσει πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα εν λόγω κέρδη με νόμιμο τρόπο, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η Συνθήκη της ΕΕ «προβλέπει νόμιμους τρόπους προκειμένου να προχωρήσουμε, ακόμη και αν κάποιο κράτος μέλος δεν θέλει να συμμετάσχει», και επεσήμανε πως εφόσον η Ουγγαρία δεν συμμετείχε προηγουμένως στην απόφαση «δεν είναι απαραίτητο να μπορεί να συμμετάσχει στην εφαρμογή της απόφασης».
«Έχουμε μια νομική διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουμε αποφεύγοντας οποιοδήποτε μπλοκάρισμα από κάποιο κράτος μέλος που δεν συμμετέχει στην απόφαση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί, βεβαίως, με τους Υπουργούς» πρόσθεσε.
Στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ακόμα ο κ. Μπορέλ, βρίσκεται η σοβαρή κατάσταση στη Γεωργία, για την οποία η πόρτα προς την ΕΕ «είναι ανοιχτή» αλλά «αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια πορεία, αυτή η πόρτα θα κλείσει - και ο γεωργιανός λαός θα πληρώσει τις συνέπειες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις