LIKE ONLINE

Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα δίσεκτα έτη

Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα δίσεκτα έτη

Το 2024 είναι ένα δίσεκτο έτος, όπως και τα 2028, 2032, 2036, 2040 και 2044 που θα ακολουθήσουν. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ για ποιο λόγο είναι τόσο απαραίτητα και πώς μας βοηθούν;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ανάγκη εναρμόνησης του ημερολογιακού έτους με την αστρονομική πραγματικότητα, καθώς ένα κανονικό έτος μετριέται σε 365 ημέρες, που προσεγγίζει το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Αυτός όμως ο αριθμός αποτελεί απλοποίηση καθώς η πραγματική τροχιά διαρκεί περίπου 365,242190 ημέρες, ή 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα.

Αν δεν γινόταν αυτή η διόρθωση αυτή πολύ μικρή απόκλιση θα προκαλούσε την απόκλιση του ημερολογίου από το ηλιακό έτος, παραμορφώνοντας δραματικά τις εποχές μας για αιώνες.Σε περίπου 600 χρόνια πρακτικά θα σήμαινε ότι ο Δεκέμβρης θα ήταν κατακαλόκαιρο. Αυτή η απλή προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας κάθε τέσσερα χρόνια έχει και αυτή τις δικες της επιπλοκές γιατί ενώ αποσκοπεί στη διόρθωση του ημερολογιακού έτους ώστε να ταιριάζει περισσότερο με το ηλιακό έτος, τελικά το υπερκαλύπτει ελαφρώς, προσθέτοντας περίπου 44 λεπτά περισσότερο από ό,τι χρειάζεται σε κάθε τετραετία.

Και γι’ αυτό έχει βρεθεί, όμως μια λύση. Ο κανόνας έχει ως εξής: ένα έτος είναι δίσεκτο εάν διαιρείται με το τέσσερα, εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το 100 και δεν διαιρούνται με το 400. Έτσι το 2000 ήταν δίσεκτο έτος, αλλά το 1700, το 1800 και το 1900 δεν ήταν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το ημερολόγιό μας παραμένει στενά ευθυγραμμισμένο με την τροχιακή περίοδο της Γης γύρω από τον Ήλιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Τον «έκαψε» μαρτυρία - Χειροπέδες σε 24χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λεμεσό

Πώς οι πτήσεις προκαλούν φούσκωμα - Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Οι πυρκαγιές αποτελούν κάθε καλοκαίρι ένα καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει την Κύπρο ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top