ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Για το ζήτημα των παράνομων σκυβαλότοπων μίλησε στο ThemaOnline ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ανέφερε ότι «από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, είχε τη νομική υποχρέωση να μην υπάρχουν σκυβαλότοποι και να γίνει σωστή διαχείριση των αποβλήτων».

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπήρχαν σκυβαλότοποι σε κάθε κοινότητα και κάθε πόλη. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία χρησιμοποιούσαν τον σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη, στη Λεμεσό το Βατί και κάθε περιοχή χρησιμοποιούσε μια απομακρυσμένη περιοχή για τα σκουπίδια.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, μετά το 2004 η Κύπρος εκτός από την υποχρέωση να σταματήσουν την λειτουργία τους οι σκυβαλότοποι, θα έπρεπε να γίνει και πολιτική διαχείρισης αποβλήτων και παράλληλα θα έπρεπε να γίνει και η αποκατάσταση των υφιστάμενων σκυβαλότοπων.

Η οδηγία 33 του 1999, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων.

Στην Κύπρο σταμάτησαν την λειτουργία τους οι καταγεγραμμένοι σκυβαλότοποι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 120, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «τα μέτρα δεν έχουν παρθεί ακόμη για αποκατάσταση των χώρων».

Εκ τότε, επειδή πολλές τοπικές αρχές για να μεταφέρουν τα σκύβαλα στην Κόσιη ή στο Πεντάκωμο χρειάζονται κόστος και χρόνο, αρκετοί πολίτες ρίχνουν σκουπίδια σε διάφορους χώρους, προσθέτοντας ότι, «όπως αναφέρθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 τέτοιων χώρων παράνομης απόρριψης σκυβάλων».

Επίσης δήλωσε ότι, υπάρχει πρόβλημα με τα είδη σκυβάλων που πετάγονται στους κατά τόπους σκυβαλότοπους όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές επειδή στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόνοια για την διαχείριση των αποβλήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως δήλωσε, ήταν η φωτιά στην Πάφο όπου οι πολίτες πετούσαν τα απόβλητα τους στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Ερωτηθείς για τα πράσινα σημεία και την λειτουργία τους, ανέφερε ότι, «θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση αποβλήτων, σωστά σχεδιασμένα πράσινα σημεία, μικρά και πολλά ώστε να υπάρχουν στις κοινότητες ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες», κατέληξε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top