Ως εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζεις τα δικαιώματα σου αλλά και τα βασικά σημεία της νομοθεσίας η οποία έχει σκοπό την προστασία των εργοδοτουμένων σε περίπτωση απόλυσης.
Η περί Τερματισμού Απασχολήσεως νομοθεσία θεσπίστηκε στις 27 Μαΐου 1967 και τέθηκε σ’ εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου 1968 και καλύπτει όλους τους εργοδοτουμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των μαθητευομένων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Τερματισμού της Απασχόλησης κάθε εργοδότης και κάθε εργοδοτούμενος οφείλει να δώσει γραπτή προειδοποίηση τερματισμού της σχέσης εργασίας, ανάλογη με τον χρόνο απασχόλησης του.
Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία πρέπει να δίνονται γραπτοί όροι απασχόλησης σε κάθε εργαζόμενο.
Τι ισχύει στην περίπτωση που ο εργοδότης τερματίζει την απασχόληση, δηλαδή προβαίνει σε απόλυση;
Σε περίπτωση που εργοδότης τερματίζει με δική του πρωτοβουλία τη σχέση απασχόλησης με τον εργοδοτούμενο, τότε πρέπει να δίδεται, γραπτώς, η πιο κάτω ελάχιστη προειδοποίηση αναλογικά με την περιόδο συνεχούς απασχόλησης του εργοδοτουμένου:
Εργοδοτούμενος στον οποίο έχει δοθεί προειδοποίηση για απόλυση υποχρεούται να εργαστεί κατά την περίοδο αυτή;
Στην περίπτωση προειδοποίησης τερματισμού απασχόλησης από τον εργοδότη, ο εργοδοτούμενος οφείλει να εργαστεί την περίοδο αυτή.
Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (βασισμένος στη νομοθεσία), ο εργοδότης έχει το δικαίωμα, αντί να ζητήσει από τον εργοδοτούμενο να εργαστεί την προειδοποίηση, να πληρώσει στον εργοδοτούμενο τα ημερομίσθιά του για την περίοδο προειδοποίησης την οποία δικαιούται.
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης ο εργοδοτούμενος επιθυμεί να αποχωρήσει μπορεί να το κάνει χωρίς να δώσει προειδοποίηση. Σε τέτοια περίπτωση ο εργοδοτούμενος χάνει τα δικαιώματα του για το υπόλοιπο της προειδοποίησης.
Δικαιώματα κατά την διάρκεια προειδοποίησης
Κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης, ο εργοδοτούμενος μπορεί, ύστερα από συμφωνία με τον εργοδότη του, να απουσιάζει μέχρι οκτώ ώρες την εβδομάδα από την εργασία του με ανώτατο όριο 40 ώρες, χωρίς να χάνει απολαβές, για σκοπούς αναζήτησης νέας εργασίας.
Εργοδοτούμενος στον οποίο δόθηκε προειδοποίηση δικαιούται, αν βρει νέα απασχόληση, να αποχωρήσει από την υπηρεσία του εργοδότη του χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Σε τέτοια όμως περίπτωση ο εργοδοτούμενος δεν δικαιούται να πληρωθεί για το υπόλοιπο της περιόδου της προειδοποίησης.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, ο εργοδότης δεν είναι υπόχρεος να δώσει προειδοποίηση στον εργοδοτούμενό του αν η απασχόληση ήταν πάνω σε δοκιμαστική βάση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 104 εβδομάδες.
Όταν η δοκιμαστική περίοδος είναι μεγαλύτερη από τις 26 εβδομάδες, τότε δεν απαιτείται προειδοποίηση, αν η περίοδος της δοκιμαστικής υπηρεσίας καθορίστηκε με γραπτή συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτουμένου κατά τον χρόνο της πρόσληψής του.
Υποχρεούται ένας εργοδότης να δίνει επιστολή απόλυσης;
Βάσει του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου, ο εργοδότης έχει υποχρέωση, εάν του ζητηθεί, να δώσει γραπτή επιστολή στην οποία να αναφέρεται η περίοδος απασχόλησης του εργοδοτουμένου και τα καθήκοντα της θέσης του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις