ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στη Βρετανία: Χωρίς νικητή το debate μεταξύ Σούνακ και Στάρμερ

Εκλογές στη Βρετανία: Χωρίς νικητή το debate μεταξύ Σούνακ και Στάρμερ

Ρίσι Σούνακ και Κιρ Στάρμερ διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους στη τελευταία τηλεμαχία πριν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές του πρωθυπουργού θώκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν κατάφεραν να πείσουν το κοινό καθώς κανείς δεν κέρδισε τις εντυπώσεις, όπως σχολιάζει το BBC αναφερόμενο σε δημοσκόπηση της YouGov.

Στην αρχή της τηλεοπτικής βραδιάς ακούγονταν φωνές και θόρυβος από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

 

 

Σύμφωνα με τους τηλεθεατές, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ ήρθαν ισοπαλία στο ντιμπέιτ που διήρκεσε 75 λεπτά, χθες το βράδυ στο Νότιγχαμ για λογαριασμό του BBC.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες ήρθαν σε σύγκρουση για βασικά θέματα που απασχολούν έντονα τη γηραιά αλβιώνα, όπως το μεταναστευτικό και η φορολογία.

 

 

Αυτή τη φορά όμως υπήρξε αντιπαράθεση και για το σκάνδαλο των στοιχημάτων για την ημερομηνία των εκλογών ή για το αποτέλεσμα σε περιφέρειες, το οποίο αγγίζει και τα δύο κόμματα, κυρίως όμως τους Τόρις.

 

 

Σημειώνεται πάντως, ότι, σε επιμέρους ερωτήματα δημοσκόπησης για το BBC, που διεξήχθη σε δείγμα 1.716 τηλεθεατών, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ αναδείχθηκε πιο αξιόπιστος έναντι του ηγέτη των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ (50%-39), πιο συμπαθής (52%-33%), περισσότερο σε επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών (63%-18%) και οριακά περισσότερο «πρωθυπουργικός» (42%-41%).

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο Σούνακ απαίτησε από τον Στάρμερ να αναλύσει την πολιτική του σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες και επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως οι Εργατικοί θα επιβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους 2.000 λιρών αν εκλεγούν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έσπευσε να διακόψει τον Σούνακ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ψέμα».

Γενικά, πάντως, ο Στάρμερ κράτησε πιο επιθετική στάση έναντι του Σούνακ καθ' όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, όπως αναφέρει το δίκτυο Sky News.

Γεγονός είναι ότι το διακύβευμα είναι διαφορετικό για τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βρετανίας.

Οι Συντηρητικοί ήδη βρίσκονται στην εξουσία 14 χρόνια και έχουν αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς. Ο Σούνακ λοιπόν έπρεπε να πείσει τους συμπολίτες του ότι το κόμμα των Τόρις μπορεί να ανανεωθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ο Συντηρητικός πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής προχώρησε σε μερικές εντυπωσιακές ανακοινώσεις: την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους άνεργους, τη συνέχιση της μείωσης των φόρων, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να χαρακτηρίζεται φύλο μόνο το βιολογικό φύλο.

Από την πλευρά του, ο 61χρονος Στάρμερ, που παρά το γεγονός ότι το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί τον ενθουσιασμό των Βρετανών, είχε στόχο να αλιεύσει τις ψήφους των αναποφάσιστων που περιμένουν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα των Εργατικών.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί διατηρούν ισχυρό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ερευνών «WeThink» (διεξήχθη τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου σε δείγμα σχεδόν 19.000 πολιτών), το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ συγκεντρώνει ποσοστό 42% στην πρόθεση ψήφου με τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, με μόλις 22%.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο «αρχιτέκτονας του Brexit», Νάιτζελ Φάρατζ, με το κόμμα του, Reform UK, να συγκεντρώνει το 14% των ερωτηθέντων.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top