ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Ο καλύτερος τρόπος να δροσιστούμε στη στιγμή και να αποφύγουμε τη θερμοπληξία

Καύσωνας: Ο καλύτερος τρόπος να δροσιστούμε στη στιγμή και να αποφύγουμε τη θερμοπληξία

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν από νωρίς φέτος και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μαζί με τα κύματα καύσωνα.

Γι’ αυτό, ειδικά οι πιο ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ενημερωμένες για το πώς να προστατευτούν από τον κίνδυνο θερμοπληξίας, συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις και τα παιδιά, κυρίως λόγω των λιγότερο αποτελεσματικών συστημάτων διάχυσης της θερμότητας στο σώμα τους.

Η εφίδρωση είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιεί το σώμα για να αποβάλλει τη θερμότητα, ικανή να παράγει έως και δύο λίτρα ιδρώτα ανά ώρα στη ζέστη. Όταν όμως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει τη θερμοκρασία του σώματος, το σώμα αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις στην προσπάθεια να παραμείνει δροσερό. Άλλες σημαντικές μέθοδοι του σώματος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν την αγγειοδιαστολή, η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της θερμότητας από τα ζωτικά όργανα και στη διατήρηση της θερμοκρασίας πυρήνα γύρω στους 37°C.

Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα της εφίδρωσης και της αγγειοδιαστολής, η ικανότητά τους να ψύχουν το σώμα είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Ο Δρ Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster δίνει σημαντικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρήσουμε το σώμα δροσερό.

Διατηρήστε δροσερό το σώμα

Η εφαρμογή κρύου νερού στο δέρμα είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα. Ένα ντους σε θερμοκρασία περίπου 26 ή 27°C είναι αρκετά δροσερό, προκειμένου να απομακρύνει τη θερμότητα, αλλά όχι αρκετά κρύο ώστε να ξεκινήσει το ρίγος, το οποίο θα παράγει θερμότητα. (Το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει ψυχρό σοκ).

Μια κρύα κομπρέσα ή πετσέτα μπορεί να προσφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Η βουβωνική χώρα, η μασχάλη, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και ο κορμός είναι περιοχές που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια. Τοποθετώντας τα σε αυτά τα σημεία, το αίμα που σιγά σιγά ψυχραίνεται μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει στα κύρια όργανα για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα.

Για τον ύπνο, ο ειδικός προτείνει είτε να γεμίσουμε μια θερμοφόρα μέχρι τη μέση και να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη ή αντίστοιχα να τοποθετήσουμε τις μαξιλαροθήκες σε μια πλαστική σακούλα και στην κατάψυξη για να είναι παγωμένες όταν θα τις χρησιμοποιήσουμε.

Πιείτε κρύα και ζεστά ροφήματα

Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ενεργοποιεί τον μηχανισμό ψύξης του οργανισμού, αλλά αυτό θα αφαιρέσει τα αναγκαία υγρά από το σώμα, αν δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος ο οργανισμός, επισημαίνει ο καθηγητής. Επομένως, τα παγωμένα ροφήματα είναι μάλλον τα καλύτερα σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, στοιχεία από αθλητές επιδόσεων που ασκούνταν σε θερμοκρασίες 28°C έδειξαν ότι τα ψυχρά υγρά σε θερμοκρασία ψυγείου ήταν καλύτερα στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα από ό,τι ο πάγος.

Μείνετε στη σκιά

Αν τα δοκιμάσετε αυτά στον ήλιο, είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς ο αέρας του περιβάλλοντος είναι θερμότερος στον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ικανότητα να απομακρύνεται η θερμότητα ή αυτό συμβαίνει πιο αργά.

Τελικά, ο πιο αποτελεσματικό τρόπος να δροσιστούμε και να αποφύγουμε τη θερμοπληξία είναι το παγωμένο νερό: είτε βυθίζοντας τα χέρια και τα πόδια μόνο ή μπαίνοντας στο ντους. Αν όμως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ο ανεμιστήρας είναι η αμέσως επόμενη αποτελεσματική στρατηγική.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

100χρονη εξακολουθεί να εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα και αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από τη μακροζωία της

Αεροσυνοδός αποκάλυψε το λόγο που δεν πρέπει να φοράτε κοντομάνικο μπλουζάκι στο αεροπλάνο

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top