Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του να εκπονήσουν μια νέα έκθεση για το πώς πρέπει να συμβάλει στην υπέρβαση των κρίσεων χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες - μέλη του, στην οποία εντάσσεται και η προοπτικής αναδιάρθρωσης των χρεών
Οπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ (IMF Annual Report 2015), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε τον Μάιο του 2013 μία έκθεση (staff paper), με τίτλο: "Αναδιάρθρωση κρατικού χρέους - Πρόσφατες εξελίξεις και συνέπειες για το πλαίσιο πολιτικής και το νομικό πλαίσιο του ΔΝΤ" κι ενέκρινε ένα πρόγραμμα εργασίας που βασίζεται στην ενίσχυση προσεγγίσεων που βασίζονται στην αγορά για την αντιμετώπιση των κρατικών κρίσεων χρέους.
Με βασικό στόχο της μείωσης του κόστους της αντιμετώπισης κρίσεων για τους πιστωτές και οφειλέτες και συνολικά για το σύστημα, η έκθεση παρουσίασε δύο δυνατές κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δανεισμού του ΔΝΤ: Την καθιέρωση της επιλογής μίας "αναδιάταξης του χρέους" (debt reprofiling), ώστε να καταστεί το πλαίσιο του δανεισμού πιο ευέλικτο, όταν το χρέος αξιολογείται ως βιώσιμο, αλλά όχι με υψηλή πιθανότητα, και την εξάλειψη της συστημικής εξαίρεσης (του δανεισμού, δηλαδή, μεγαλύτερων ποσών σε μία χώρα απ` ότι δικαιολογείται από την εισφορά της στο Ταμείο). "Καμία απόφαση δεν ελήφθη για τις προταθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε από τις υπηρεσίες να ετοιμάσει μια επιπρόσθετη έκθεση που θα συζητηθεί το 2016",
σημειώνεται.
Εξάλλου, δυσαρεστημένο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φέρεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού "Der Spiegel", καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η τελευταία βοήθεια, αλλά έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους.
"Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω-κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο", επισημαίνει το Spiegel, προσθέτει όμως ότι ως τότε θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης, αν της τελειώσουν τα χρήματα.
Πηγή ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις