Βιώσιμη λύση χωρίς εγγυητικά δικαιώματα, ζήτησε ο Τσίπρας μιλώντας στη Γ. Συνέλευση του ΟΗΕ
«Είναι ντροπή το γεγονός ότι τα τελευταία 41 χρόνια - τον ίδιο αριθμό με την ηλικία μου, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού κάλυψε κυρίως την ελληνική οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, τη Συρία, το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων και τα Βαλκάνια.
«Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή με τους άμεσους γείτονές της. Κι εκεί είναι επίσης σημαντικό να προωθηθούν νέες πρωτοβουλίες, αντί να παραμένουν παγιδευμένοι στα αδιέξοδα του παρελθόντος».
Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ και υπό το πρίσμα της αστάθειας στην περιοχή μας, είναι σημαντικό όπως η δυναμική αξιοποιηθεί για μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - καθώς και όλες τις άλλες κοινότητες».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας προς τις διακοινοτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ακιντζί.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οποιαδήποτε πραγματική και διαρκής λύση θα πρέπει να ασχοληθεί τελικά με το διεθνές ζήτημα της ασφάλειας, την ακύρωση των αναχρονιστικών συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων και την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων που κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού».
Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι ως περιφερειακός παίκτης η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή και έχει κάνει συνεχείς προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία με την Τουρκία.
«Και το έχουμε πράξει μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του διαλόγου μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, καθώς και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, εξακολουθούν να αποτελούν προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνικών-τουρκικών σχέσεων.
Για τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της επίλυσης των παλιών διαφορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Έχουμε προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διευθέτησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις