ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση εργαζομένων να μην εισέρχονται στο Ιστοπαθολογικό του ΓΝ Λευκωσίας - Είναι «εκτεθειμένοι σε χημικό κίνδυνο»

Απόφαση εργαζομένων να μην εισέρχονται στο Ιστοπαθολογικό του ΓΝ Λευκωσίας - Είναι «εκτεθειμένοι σε χημικό κίνδυνο»

Για «μη ασφαλές και επικίνδυνο περιβάλλον για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» στο Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο του ΓΝ Λευκωσίας κάνουν λόγο σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον ΟΚΥπΥ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ,ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην εισέρχονται στο Ιστοπαθολογικό εργαστήριο από τις 10 Ιουλίου 2024 λόγω μη ασφαλούς και επικίνδυνου περιβάλλοντος εργασίας. Ο ΟΚΥπΥ παρά το γεγονός ότι προειδοποιήθηκε προ 4 μηνών δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι «εκτεθειμένοι σε χημικό κίνδυνο» προστίθεται.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με κοινές τους επιστολές προς την Κεντρική Διοίκηση του ΟΚΥπΥ το Νοέμβριο 2023, ζήτησαν επανειλημμένα την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Προ 4 μηνών, σημειώνεται, οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, αλλά και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, είχαν εκπονήσει τις δικές τους μελέτες «όπου διαπιστώθηκε ο άμεσος και έμμεσος κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο εξαερισμός του Εργαστηρίου δεν είναι επαρκής αφού οι απαγωγοί και οι εξαεριστήρες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημειώνεται, οι εργαζόμενοι «να βρίσκονται σε χημικό κίνδυνο», γιατί οι εργαστηριακές διεργασίες απαιτούν τη χρήση πτητικών και τοξικών ουσιών. Λόγω της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του εξαερισμού, αναφέρεται περαιτέρω, εκλύονται καθημερινά στο περιβάλλον αέρια και αναθυμιάσεις με δυσάρεστες άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους όπως είναι το κάψιμο των ματιών, ξηροφθαλμία, βήχας, ζαλάδα και πικρή γεύση. Επισημαίνεται ότι η χρόνια και συσσωρευμένη δράση των χημικών ουσιών μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στους υπαλλήλους.

Παρόλες τις δεσμεύσεις σας, αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ μετά λύπης μας, εντοπίζουμε πως δεν έχετε προχωρήσει στην λήψη οποιουδήποτε μέτρου που να διορθώνει τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγείας που προέκυψαν στο Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να διατρέχουν καθημερινά κινδύνους αφού είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνο και μη ασφαλές περιβάλλον.

Οι συντεχνίες ενημερώνουν τον ΟΚΥπΥ ότι από την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Ιστοπαθολογικό δεν θα εισέρχονται για εργασία σε εργαστήρια των οποίων οι ενδείξεις των ανεξάρτητων μελετών που έχουν διενεργηθεί είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και την υγεία τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν: «Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα» - Τι αναφέρει η Λευκωσία

Επαναφέρει τη «σκιώδη κυβέρνηση» ο ΔΗΣΥ: Θωρακίζεται η Αννίτα με συμβούλους - Οι προσωπικές ατζέντες στελεχών

Στο μαιευτήριο η Ιλάειρα Ζήση – Η ανάρτηση του Μαυρίκιου λίγο πριν από τη γέννηση της κόρη τους - Δείτε βίντεο

Θες να πάρεις το σκυλάκι σου για μπάνιο; Αυτές είναι οι 7 dog-friendly παραλίες - Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Έκρηξη σε ισόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λεμεσό – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις

«Τσάκωσαν» δύο 17χρονους να κόβουν βόλτες με μοτοσικλέτα - Τους μετέφεραν στο τμήμα



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία στη Λάρνακα - Τι ερευνά η Αστυνομία 

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία στη Λάρνακα - Τι ερευνά η Αστυνομία 

Άντρας, αγνώστων στοιχείων μέχρι στιγμής, εντοπίστηκε νεκρός σε παραλία της Λάρνακας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top