ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιταλία παρέδωσε στο Τμήμα Τελωνείων ακτινοδιαγνωστικό εξοπλισμό για Αμάλθεια

Η Ιταλία παρέδωσε στο Τμήμα Τελωνείων ακτινοδιαγνωστικό εξοπλισμό για Αμάλθεια

Ακτινοδιαγνωστικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγονται για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέδωσε σήμερα η Ιταλική κυβέρνηση στο Τμήμα Τελωνείων της Κύπρου.

Όπως ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης ο Θεόδωρος Γκότσης, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών «στο λιμάνι Λάρνακας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του ακτινοδιαγνωστικού συστήματος από την Ιταλική Δημοκρατία προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα και από τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της DG Echo».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ σημαντική προσφορά της Ιταλίας στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Αμάλθεια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Γάζα. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη τόσο από περιφερειακούς όσο και από εταίρους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε.

Ο κ. Γκότσης ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά «την Ιταλική Δημοκρατία γι’αυτή την προσφορά της και δεσμευόμαστε στη συνέχιση της κοινής προσπάθειας για στήριξη των ανθρώπων και του πληθυσμού στη Γάζα».  

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Δημητρίου, Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική τη σημερινή μέρα τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία και του Τμήματος Τελωνείων, όσο και του Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων της Ιταλίας Ευχαριστούμε πάρα πολύ γ’αυτή τη πολύ γρήγορη ανταπόκριση της Ιταλικής κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, κάτι που φανερώνει ότι μέσα από την τελωνειακή συνεργασία επιτυγχάνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και με επιταχυμένη διάθεση, η προώθηση όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Ευχαρίστησε επίσης τα Τελωνεία της Ιταλικής κυβέρνησης «για όλη αυτή την προσφορά και συνδρομή η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την Κύπρο και την Ιταλία, πάντοτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μέσω του DG Echo αποτέλεσε αντικείμενο υλοποίησης όλης αυτής της προσπάθειας του ανθρωπιστικού διαδρόμου Αμάλθεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Δημητρίου είπε πως «τα πακέτα με την ανθρωπιστική βοήθεια φεύγουν εβδομαδιαίως για τη Γάζα με πλοία και χρειάζεται περίπου δύο μέρες για να ολοκληρωθεί η φόρτωση σε κάθε πλοίο. Παρά το γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα εντούτοις αυτά ξεπεράστηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αναμένουμε στη Κύπρο ένα πολύ μεγάλο φορτίο το οποίο θα διαβιβαστεί στα διάφορα πλοία για να καταλήξουν στη Γάζα».

Σε άλλη ερώτηση η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων απάντησε πως «για τις αποστολές στη Γάζα εργάζεται πάρα πολύς κόσμος, εμπλέκονται πάρα πολλές Υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν και διάφοροι Οργανισμοί οι οποίοι προωθούν τη ροή των εμπορευμάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Εξάλλου η Federica Ferrari Bravo, Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κύπρο εξέφρασε «ικανοποίηση για την παρουσία της στο λιμάνι Λάρνακας, μαζί με όλους τους αρμόδιους Φορείς για τον ανθρωπιστικό διάδρομο Αμάλθεια, για να παρακολουθήσω την παράδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία της συνεισφοράς της Ιταλικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Τρόφιμα για τη Γάζα" που ξεκίνησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας για μείωση των δεινών του πληθυσμού της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι «ενώνουμε τις προσπάθειές μας με την Κύπρο και άλλους Οργανισμούς του ΟΗΕ και την Echo, ώστε να παρέχουμε τεχνικό εξοπλισμό που είναι απολύτως απαραίτητος για την επιτάχυνση της διαδικασίας μεταφοράς τροφίμων για τους ανθρώπους στη Γάζα και τροφής για τα ζώα».

Ως Πρέσβειρα της Ιταλίας, συνέχισε «είμαι πολύ ικανοποιημένη και περήφανη που η κυβέρνησή μου αντέδρασε άμεσα στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για στήριξη της Γάζας αλλά και στην πρωτοβουλία Aμάλθεια που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα στις διμερείς μας σχέσεις και ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Κύπρου και Ιταλίας» κατέληξε. 

Σημειώνεται ότι η παράδοση του εξοπλισμού έγινε στην παρουσία μεταξύ άλλων του Αντρέα Ματσέλλα, επικεφαλής της Διεθνούς Συνεργασίας των Ιταλικών Τελωνείων και εκπροσώπων της Πολιτικής Αμυνας της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top