LIKE ONLINE

Μοναξιά, σύγχυση και δυσπιστία: Έρευνα ξεσκεπάζει τα πολλά εμπόδια του online dating

Μοναξιά, σύγχυση και δυσπιστία: Έρευνα ξεσκεπάζει τα πολλά εμπόδια του online dating

Η σύγχυση που προκαλεί η πληθώρα επιλογών δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω τους μυημένους στο online dating, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας στην Πράγα, τα ευρήματα της οποίας συμπεραίνουν ότι τα dating apps όσο και τα social media, μπερδεύουν παρά διευκολύνουν την εύρεση συντρόφου. Η εξήγηση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην υπερπροσφορά.

Πάνω από τα μισά άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, ανέφεραν πως δυσκολεύονται να δώσουν ευκαιρίες σε πιθανούς ερωτικούς συντρόφους, αναφέροντας ως έναν επιπλέον σοβαρό λόγο το πέπλο αμφιβολίας που καλύπτει τις διαδικτυακές γνωριμίες, είτε πρόκειται για τα θολά μηνύματα κατά την επικοινωνία είτε για τις επεξεργασμένες φωτογραφίες που συνοδεύουν τα προφίλ. Κοντολογίς, δεν ξέρουν ποιος είναι αληθινός και ποιος ψεύτικος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Η επιλογή συντρόφου στους ανθρώπους είναι μια πολύπλοκη ψυχολογική διαδικασία, που επηρεάζεται από πολλούς κοινωνικούς παράγοντες όπως η εμφάνιση, η προσωπικότητα και η οικονομική κατάσταση» εξηγεί ο Chayan Munshi, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ethophilia Research Foundation στην περιοχή Santiniketan της Ινδίας, ενός ερευνητικού κέντρου που εστιάζει στη συμπεριφορική βιολογία και τη δημόσια υγεία και πρόσφατα συμπεριέλαβε στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του την ψηφιοποίηση της κοινωνίας.

«Εσχάτως, αυτή η ψηφιοποίηση συντελείται σε μεγάλο βαθμό από social media, όπου η συνεχής έκθεση σε ερωτικό/σεξουαλικό ή ελκυστικό περιεχόμενο δημιουργεί ορισμένες αντιλήψεις της πραγματικότητας στο μυαλό των νέων, που τελικά δημιουργεί σύγχυση στην επιλογή πιθανών συντρόφων» ανέφερε.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία μιας δημοσκόπησης σε άτομα 18 έως 30 ετών στην Ινδία, σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουν σταθερούς συντρόφους. Αφορούσαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «νιώθεις μπερδεμένος/η όταν κατά την επιλογή συντρόφου;» ή «εξακολουθείς να ψάχνεσαι όταν βρίσκεσαι ήδη σε σταθερή σχέση;» καθώς και «σου αρέσει να μεταπηδάς στην “καλύτερη επιλογή” όταν είσαι στην αναζήτηση σταθερού συντρόφου;».

Συνολικά, πάνω από τους μισούς νέους ενήλικες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι νιώθουν μπερδεμένοι όταν πρόκειται να επιλέξουν σύντροφο ζωής, με τις γυναίκες να δυσκολεύονται περισσότερο. Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι η σκέψη για το ποιος είναι πραγματικά διαθέσιμος για ραντεβού φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που επιλέγουν, ακόμα και αν βρίσκονται ήδη σε σχέση.

«Για παράδειγμα, η παρορμητικότητα είναι παρούσα πολύ συχνά, ενώ παρατηρείται μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό μαρτυρά τη σύγχυση που βιώνουν οι άνθρωποι ενώ αναζητούν σταθερό σύντροφο και μπορεί να κάνει πολύπλοκη τη διατήρηση μιας σχέσης» σχολίασε ο Munshi.

Ευχαρίστηση και αδρεναλίνη

Ένα σχόλιο των ερευνητών ήταν οι νέοι ενήλικες φαίνεται καθαρά πως δίνουν προτεραιότητα στον «δείκτη ευχαρίστησης» και την «έκρηξη αδρεναλίνης» που συνοδεύει τις γνωριμίες και δεν αναζητούν τη δυνητική σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η εύρεση συντρόφου. «Είναι ανησυχητικό ότι η παρορμητικότητα ή η σύγχυση μπορεί να κάνει δυσκολότερη τη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων, που επηρεάζει στην ουσία την κανονική κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων» δήλωσε ο Munshi.

«Το μοτίβο που επικρατεί πλέον είναι αρκετά έντονο ώστε να υπονοηθεί ότι μπορεί να φέρει αλλαγές στις κοινωνικές νόρμες που επηρεάζουν τις συμπεριφορές κατά την επιλογή συντρόφου στους νέους ανθρώπους, κάτι με δυνητικά σημαντική επίδραση στο κύκλωμα εγκεφάλου-συμπεριφοράς» καταλήγει ο συγγραφέας της μελέτης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε εντέλει να αλλάξει τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκαν εξελικτικά οι στρατηγικές εύρεσης συντρόφου.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Έκρυψαν στις αποσκευές τους 280 κούτες τσιγάρων - Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Κατερίνα Γερονικολού: Ποζάρει για το Instagram ενώ κάνει πιλάτες - Δείτε τη φωτογραφία

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Ιράν: Aπορρίπτει τις κατηγορίες περί σχεδίου συνωμοσίας για δολοφονία Τραμπ – «Εγκληματίας που πρέπει να καταδικαστεί»



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top