ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Η ξαφνική συνάντηση σήμερα στην Ουάσιγκτον - Το Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες και η έκθεση Ολγκίν

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Η ξαφνική συνάντηση σήμερα στην Ουάσιγκτον - Το Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες και η έκθεση Ολγκίν

Ενώ στην Κύπρο, το πολιτικό σκηνικό «σείεται» από την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου με αφορμή τη συνέντευξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στον ANT1, τα σπουδαία συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον όπου σήμερα αναμένεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μία συνάντηση η οποία όπως μεταδίδεται γίνεται μετά από ξαφνικό αίτημα της τουρκικής πλευράς, μόλις λίγες ημέρες πριν από την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, όπου θα βρεθεί στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, για τις εκδηλώσεις καταδίκης.

Η διμερής συνάντηση που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 το απόγευμα (ώρα Αμερικής). Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα-Μαρία Μπούρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι μια σύντομη συνάντηση στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας και των επαφών που διατηρούν οι δύο πλευρές μετά τη υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2023.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεσή της, στον ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι άγνωστο εάν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν συζητηθεί και το κυπριακό. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Την Παρασκευή η συνάντηση Μητσοτάκη- Γκουτέρες

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες , στην οποία θα συζητηθεί και το κυπριακό καθώς και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό.

Η νέα πολιτική Τατάρ

Ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η έκθεση Ολγκίν, ο Ερσίν Τατάρ βαφτίζει και επίσημα τη θέση του για λύση δύο κρατών ως τη νέα πολιτική. Σε συνέντευξή του στο εθνικιστικό κανάλι Ουλουσάλ, ο ηγέτης των Τ/κ έκανε λόγο για συμφωνία «δύο κρατών», τα οποία στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για «ομοσπονδιακή δημοκρατία», δίνοντας τη δυνατότητα στον «βορρά» να είναι μέλος της ΕΕ.

Αισιοδοξεί η Λευκωσία λίγες ώρες πριν από τη έκθεση Ολγκίν

Εν αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αυτό για το οποίο υπάρχει αισιοδοξία είναι η πρόθεση της κας Ολγκίν όπως τουλάχιστον έχει διαφανεί μέσα από την ανοιχτή επιστολή προς τον Κυπριακό λαό, να συνεχίσει την προσπάθειά της.

Σε ότι αφορά την αναφορά στην επιστολή για την ανάγκη απομάκρυνσης από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, η Λευκωσία θεωρεί πως η κα Ολγκίν αναφέρεται στη μεθοδολογία και στη διαδικασία και όχι στη μορφή λύσης, το περιεχόμενο της οποίας απορρέει από τα ψηφίσματα του ΣΑ. Πολιτικοί κύκλοι ωστόσο, θεωρούν πως η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ όταν αναφερόταν στην ανάγκη απομάκρυνσης από λύσης του παρελθόντος, εννοούσε τις δύο σημαντικές στιγμές για το κυπριακό, το σχέδιο Ανάν και τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top