ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «παγίδες» των εκπτώσεων: Οι καταγγελίες και οι τρόποι που εξαπατούν καταναλωτές - Τι να προσέξετε

Οι «παγίδες» των εκπτώσεων: Οι καταγγελίες και οι τρόποι που εξαπατούν καταναλωτές - Τι να προσέξετε

Αγαπημένη περίοδος για πολλούς Κύπριους είναι η περίοδος των εκπτώσεων, στην οποία μπορούν να βρουν σε χαμηλές τιμές πολλά είδη προϊόντων, με την τιμητική να έχουν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και κυμαίνονται γύρω στο 15-30%.

«Οποιαδήποτε έκπτωση πάνω του 30% είναι για παλιό απόθεμα. Οι θερινές εκπτώσεις δεν έχουν την ίδια δυναμική των χειμερινών ξεπουλημάτων αλλά είναι αυτονόητο επειδή ο κόσμος προγραμματίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές άρα ο οικογενειακός λογαριασμός είναι μειωμένος», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι τα Σαββατοκυρίακα υπάρχει κίνηση στα καταστήματα ωστόσο, ένεκα της θερμοκρασίας, οι περισσότεροι επιλέγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) παρά τα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους.

Από πλευράς της, η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε στο ThemaOnline ότι οι εκπτώσεις αυτή την στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 20-30%, ωστόσο υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν εκπτώσεις μέχρι και 50%.

«Το πιο ψηλό ποσοστό έκπτωσης μπορεί να το βρει ο καταναλωτής σε πιο παλιό απόθεμα το οποίο έχουν οι επιχειρήσεις», εξήγησε

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία καθορίζει την περίοδο την οποία υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε εκπτώσεις.

«Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν επισημά 8 Ιούλιου και τερματίζονται 31 Αυγούστου στην Κύπρο δεν υπάρχει, άρα οι επιχειρήσεις μπορούν ολόχρονα να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμή εκπτώσεων», τόνισε.

Οι καταγγελίες και οι τρόποι που εταιρείες εξαπατούν καταναλωτές

Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, τα πλείστα παράπονα που φτάνουν στον Σύνδεσμο Καταναλωτών αφορούν περιπτώσεις για προϊόντα τα οποία, αφαιρώντας το αυτοκόλλητο με την τιμή της έκπτωσης, φαίνεται να προκύπτει η ίδια τιμή με την αρχική, αν και παρουσιάζεται ως μειωμένη.

«Γι’ αυτό υπάρχει νομοθεσία, ο νόμος για τα δικαιώματα των καταναλωτών ο οποίος από το 2021 που έγινε αναθεώρηση οδηγίας, προβλέπει πολύ αυστηρά πρόστιμα και ρυθμίζει το θέμα, διότι δεν μπορεί μια εταιρεία ανεξέλεγκτα όποτε θέλει να βάλει έκπτωση, η έκπτωση πρέπει να είναι πάνω στην μειωμένη τιμή που ίσχυε τις τελευταίες 30 ημέρες, δεν μπορεί να αυξομειώνει την τιμή του προϊόντος και να βάλει έκπτωση», εξήγησε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα. Χρήστου, λαμβάνονται καταγγελίες για επιχειρήσεις που, αν και στην βιτρίνα τους ή διαδικτυακά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που μπορούν να αγγίζουν και το 70%, αυτές δεν ισχύουν.

«Όταν επισκεφθεί την επιχείρηση ο καταναλωτής, θα δει ότι σχεδόν κανένα προϊόν δεν έχει αυτό το υψηλό ποσοστό έκπτωσης ή ακόμα και να έχει θα είναι σε μεμονωμένα προϊόντα που θεωρείται παραπλάνηση του καταναλωτή», επεσήμανε, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να παίρνουν την απόδειξη τους από κάθε κατάστημα.

«Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου είτε η έκπτωση δεν υπολογιζόταν στο προϊόν με αποτέλεσμα να πληρώσει την κανονική τιμή και να το διαπιστώσει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε ακόμα να χρεωθεί με προϊόντα τα οποία δεν έχει αγοράσει», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αγορές από διαδίκτυο, η κα. Χρήστου ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές εταιρείες οι οποίες έχουν σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από τον καταναλωτή.

«Κάποιες εξ’ αυτών αγοράζουν προϊόντα από σελίδες με φθηνά προϊόντα όπως τις σελίδες Temu και Shein και τα πωλούν στον καταναλωτή στην διπλάσια ή τριπλάσια τιμή», σημείωσε.

Όπως ανέφερε η κα. Χρήστου, υπήρξε μια περίπτωση όπου γυναίκα αγόρασε προϊόν από ιστοσελίδα, η οποία φαίνεται να δραστηριοποιείται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, και ήθελε να το επιστρέψει, ωστόσο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την εταιρεία.

«Όταν αγοράζουμε διαδικτυακά προϊόντα, ισχύει ο νόμος ότι έχουνε 14 μέρες από την παραλαβή του προϊόντος να το επιστρέψουμε και να πάρουμε τα χρήματα μας πίσω. Η παραπονούμενη προχώρησε στο να στείλει μήνυμα στην εταιρεία γιατί δεν είχαν άλλα στοιχεία πέρα από την δυνατότητα να στείλεις μήνυμα και ένα τηλέφωνο. Πρώτα προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και την μπλόκαραν στην συνέχεια έστειλε μήνυμα για να επιστρέψει το προϊόν και να πάρει τα χρήματα της πίσω και την μπλόκαραν ξανά», σημείωσε.

Η παραπονούμενη αναγκάστηκε να αποταθεί στον Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο οποίος ετοίμασε καταγγελία εναντίον της επιχείρησης.

«Έχουμε εκ πρώτης όψεως αντιληφθεί ότι πρόκειται για άτομο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα άρα καλύπτεται από τον νόμο για τα δικαιώματα του καταναλωτή. Στείλαμε σχετική καταγγελία στην Υπηρεσία Καταναλωτή, η οποία δεν ασχολήθηκε με το θέμα και την παρέπεμψε στην Αστυνομία, η οποία την παρέπεμψε στην Υπηρεσία Καταναλωτή και στον Σύνδεσμο Καταναλωτών. Ζητήσαμε από την Υπηρεσία να γίνει μια εικονική αγορά και όταν έγινε αυτόματα η σελίδα κατέβηκε γιατί αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για Αρμόδια Αρχή. Τώρα βλέπουμε ότι συγκεκριμένη ιστοσελίδα επανεμφανίστηκε αλλάζοντας απλώς το όνομα της, συνεχίζοντας να δραστηριοποιείτε κανονικά», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, η κα. Χρήστου σημείωσε ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου εταιρείες παρουσίαζαν εκπτώσεις σε κάποια προϊόντα τους και όταν οι καταναλωτές πήγαιναν να τα αγοράσουν, τους ενημέρωναν ότι δεν υπάρχει σχετικό απόθεμα.

Όσα πρέπει να προσέξετε

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των καταναλωτών, αλλά και για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, έδωσε κάποιες συμβουλές προς τους καταναλωτές:

1/ Διενεργήστε έρευνα αγοράς από τώρα και καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από πριν.

Εντοπίστε τα προϊόντα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και σημειώστε την τιμή τους, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν. Σκοπός είναι να αγοράσετε εκείνα τα προϊόντα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν προσφέρονται σε εκπτώσεις.

2/ Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας.

Ιδιαίτερη έμφαση και σημασία, θα πρέπει να δίνεται και σε άλλες κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων και συγκεκριμένα:

(α) στη διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εμπόδια και περιορισμούς που επηρεάζουν την παραγωγή και διακίνηση των αγαθών,

(β) στον αναμενόμενο χρόνο αποστολής των προϊόντων μέσω των ταχυδρομικών παρόχων.

Στόχος είναι οι καταναλωτές να μη βιώνουν αργότερα δυσαρέσκεια και απογοήτευση από τυχόν υπερβολικούς ή/και απροσδιόριστους χρόνους αναμονής, καθώς και καθυστερήσεις στην παραλαβή.

3/ Αναζητήστε κριτικές (reviews) για το προϊόν.

Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπίσετε εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή πώλησης του από άλλους προμηθευτές.

4/ Στα προϊόντα με έκπτωση, θα πρέπει να αναγράφεται τόσο η προγενέστερη τιμή του προϊόντος όσο και η τρέχουσα τιμή πώλησης, ως έχει διαμορφωθεί με την έκπτωση που προσφέρεται.

Ως προγενέστερη τιμή θεωρείται η χαμηλότερη τιμή πώλησης στην οποία πωλείτο το ίδιο κατά ποιότητα ή ποσότητα προϊόν εντός περιόδου τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

5/ Προσοχή στις πλασματικές εκπτώσεις (πχ. έκπτωση άνω του 90%). Δυνατό να συνιστούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

6/ Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο καρτελάκι τιμής. Παλαιότερες καταγγελίες καταναλωτών ανέφεραν ότι στο καρτελάκι που έφεραν τα προϊόντα που αγόρασαν με έκπτωση, πάνω στην αρχική τιμή είχε κολληθεί αυτοκόλλητο, με την ίδια ή με μεγαλύτερη τιμή.

7/ Αν η έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς π.χ. το “προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση".

8/ Σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος που έχει αγοραστεί κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων επαφίεται στην πολιτική της κάθε επιχείρησης για τον καθορισμό του ποσού που θα επιστραφεί στον καταναλωτή (τρέχουσα τιμή πώλησης ή αρχική τιμή πώλησης).

9/ Αποφύγετε την αγορά προϊόντων, ακόμα κι αν πωλούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, από ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν αμφίβολης νομιμότητας ιστοσελίδες, π.χ. δεν περιλαμβάνουν πλήρη στοιχεία έδρας και επικοινωνίας, διοχετεύουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές αποκλειστικά μέσω εφαρμογών Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως Facebook,Instagram, κ.λπ.

10/ Προσοχή στην ηλεκτρονική εγγραφή σε ενημερωτικά δελτία (newsletters), με τα οποία οι επιχειρήσεις καλούν τους καταναλωτές να δηλώσουν έγκαιρα τις προτιμήσεις τους σε συγκεκριμένα προϊόντα και να ενημερωθούν νωρίτερα για τις εκπτώσεις που θα γίνουν σε αυτά.

Οι προσωπικές πληροφορίες που χορηγούνται μέσω αυτών των ενημερωτικών δελτίων χρησιμοποιούνται από τους προμηθευτές και για τη δημιουργία προσωποποιημένων προφίλ πελατών και για τη διενέργεια εξατομικευμένων προωθητικών ενεργειών που τους ακολουθούν παντού κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

11/ Ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν αξίας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή. Ρωτήστε άλλους καταναλωτές για τις εμπειρίες τους, όπως γιαπαράδειγμα η ανταπόκριση του πωλητή σε θέματα εγγυήσεων και η εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

12/ Θα πρέπει να ζητάτε πάντα απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει. Σε περίπτωση ελαττωματικού και μη προϊόντος, η επίδειξη της απόδειξης δυνατό να είναι απαραίτητη.

13/ Για αγορές μέσω διαδικτύου ή και εκτός εμπορικού καταστήματος, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.

14/ Τα δικαιώματα του καταναλωτή (επισκευής, αντικατάστασης, μείωσης τιμήματος ή υπαναχώρησης) σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top