ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδια: Καθυστερήσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές - Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου; Αρμόδιος στο «T»

Ταξίδια: Καθυστερήσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές - Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου; Αρμόδιος στο «T»

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους έχουν ξεκινήσει. Τα ταξίδια αποτελούν μέρος των διακοπών, ωστόσο πολλές φορές μπορεί ένα προγραμματισμένο ταξίδι να μετατραπεί σε ταλαιπωρία.

Καθυστερήσεις πτήσεων, αλλαγές ώρας πτήσεων, χαμένες αποσκευές είναι μερικά από τα περιστατικά με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας επιβάτης.

Πρόσφατα αεροπορική εταιρεία στην Κύπρο ενημέρωσε τους πελάτες της, ότι υπήρχε προσαρμογή στο πρόγραμμα πτήσεων λόγω καθυστέρησης παράδοσης αεροσκαφών. Αποτέλεσμα πελάτες να λάβουν αλλαγές στο ωράριο πτήσεων που είχαν αρχικά επιλέξει/πληρώσει. Ωστόσο η εταιρεία έδωσε εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες που επηρεάζονται.

Τι δικαιώματα έχει άραγε ένας επιβάτης εάν βρεθεί σε παρόμοια θέση;

κ.Στυλιανίδου Αναστασία, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή εξηγεί στο «T» όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η κ.Στυλιανίδου υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 261/2004, ο οποίος κατοχυρώνει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Ωστόσο τα αεροπορικά δικαιώματα εφαρμόζονται όταν:

  1. η πτήση εκτελείται στο εσωτερικό της ΕΕ από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ ,
  2. η πτήση φθάνει στην ΕΕ από χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ,
  3. η πτήση αναχωρεί από χώρα της ΕΕ με προορισμό χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ 

Ο κανονισμός προνοεί εξασφάλιση δικαιωμάτων για τριών ειδών περιστατικά όπως

  • ακύρωση πτήσης,
  • καθυστέρηση πτήσης πάνω από 3 ώρες και
  • άρνηση επιβίβασης. 

Καθυστέρηση πτήση

Σύμφωνα με την κ.Στυλιανίδου, δικαιώματα σε αποζημιώσεις μπορεί να διεκδικήσει ένας επιβάτης «Εάν φτάσει στον τελικό του προορισμό με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ώρες ή αν η ακύρωση πτήσης γίνει μέσα σε 14 μέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση . Πχ η πτήση είναι στις 20 του μήνα και στις 15 του μήνα ανακοινώνεται ακύρωση πτήσης».

Σε αυτή την περίπτωση ο επιβάτης δικαιούται επιστροφή χρημάτων, μέσα σε διάστημα επτά ημερών ή η αεροπορική εταιρεία μπορεί να προτείνει εναλλακτική λύση.

Επιπρόσθετα, αν η πτήση έχει καθυστέρηση 2 ωρών ή παραπάνω κατά την αναχώρηση και ο επιβάτης βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να προσφέρει φροντίδα-κουπόνια για γεύματα, αναψυκτικά . Σε περίπτωση που ο επιβάτης ξοδέψει περισσότερα χρήματα , μπορεί να «τα ζητήσει από την αεροπορική εταιρεία. Ο ίδιος ο καταναλωτής ωστόσο είναι αυτός που πρέπει να προβεί στις διεκδικήσεις και δηλώσεις προς την εταιρεία» γραπτώς και με τα απαραίτητα αποδεικτικά.

Σε περιπτώσεις που η καθυστέρηση είναι μεγάλης διάρκειας η αεροπορική εταιρεία αν χρειαστεί οφείλει να καλύπτει διαμονή σε ξενοδοχείο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Θα πρέπει η αεροπορική εταιρεία να σε αποζημιώσει για οτιδήποτε προκύψει από το συμβάν ή τα έξοδα που θα σου προκύψουν». Για παράδειγμα ένας επιβάτης είχε πληρώσει πτήση ανταπόκρισης ή άλλη πτήση για άλλο προορισμό, ή ακτοπλοϊκά, ή ταξί να τον περιμένει στο αεροδρόμιο ή ακόμα και διαμονή σε ξενοδοχείο, τα οποία θα χάσει/δεν θα αξιοποιήσει λόγω της καθυστέρησης. Αυτά τα έξοδα μπορεί να τα διεκδικήσει.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις καθυστέρησης η οποίες δεν αποζημιώνονται και αυτές αφορούν καθυστερήσεις που οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις π.χ. σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων (όχι σε όλες).

Ακύρωση πτήσης

Σύμφωνα με την κ.Στυλιανίδου, υπάρχει δικαίωμα σε χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση που η ακύρωση δεν οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις (όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω).

Άρνηση επιβίβασης

Αν ο επιβάτης προσήλθε στο αεροδρόμιο και η αεροπορική εταιρεία δεν επέτρεψε την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων τότε ο επιβάτης έχει δικαίωμα σε χρηματική αποζημίωση ή να ταξιδέψει με την αμέσως επόμενη πτήση της εταιρείας. Εαν η επόμενη πτήση έχει καθυστέρηση πάνω 3 ωρών, τότε μπορεί να διεκδικήσει και τα δικαιώματα που αφορούν τις καθυστερήσεις πτήσεων.

Αποσκευές

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πέρα από τις πιο πάνω περιπτώσεις, ο επιβάτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με καθυστέρηση παραλαβής αποσκευής, φθοράς αποσκευής ή με το ενδεχόμενο χαμένης αποσκευής.

Πως προστατεύεται ο επιβάτης/πελάτης σε μια τέτοια περίπτωση;

Όπως αναφέρει η κ.Στυλιανίδου υπάρχει η Σύμβαση του Μόντρεαλ όπου καλύπτει τους επιβάτες εφόσον οι βαλίτσες τους:

  • Καταστραφούν.
  • Χαθούν.
  • Καθυστερήσουν

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου, εάν ο πελάτης διαπιστώση φθορά/ζημιά στην αποσκευή του, θα πρέπει αμέσως μετά την παραλαβή της στο αεροδρόμιο προορισμού και πριν την αποχώρησή του από το χώρο παραλαβής αποσκευών, να προσέλθει στο Τμήμα Διαχείρισης Αποσκευών όπου θα «παραλάβει ένα report ώστε να φανεί/αποδεικνύει ότι η φθορά έγινε στη μεταφορά από την αεροπορική εταιρεία. Για την αποζημίωση σε περίπτωση φθοράς υπάρχει διάστημα 7 ημερών να απευθυνθούμε στην αεροπορική εταιρεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν παρατηρήσει ο επιβάτης τη φθορά μέχρι να φτάσει στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο, πρέπει να την αναφέρει στην αεροπορική εταιρεία εντός επτά ημερών μετά την πτήση.

Καθυστέρηση αποσκευής

Τι κάνετε εάν καθυστέρησε η παράδοση της αποσκευής σας;

Όπως αναφέρεται στην Σύμβαση του Μόντρεαλ, ο πελάτης μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε ζημιά τυχόν προκλήθηκε από την καθυστέρηση της αποσκευής του, με την προϋπόθεση να υπάρχει απόδειξη ότι η καθυστέρηση αυτή ανάγκασε τον πελάτη να πληρώσει για την αντικατάσταση οποιωνδήποτε ειδών μεταφέρονταν με την αποσκευή.

Δηλαδή «Αν υπάρχει καθυστέρηση και είμαστε στο εξωτερικό , μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα ήδη πρώτης ανάγκης, μέχρι να έρθει η αποσκευή μας. πχ είδη προσωπικής υγιεινής και περιποίησης, εσώρουχα και βασική ημερήσια ανάγκη ένδυσης. Κρατάμε τις αποδείξεις και θα πρέπει μέσα σε 21 μέρες να υποβάλλουμε το παράπονο στην αεροπορική εταιρεία από τη μέρα που παραλάβαμε την αποσκευή μας», καταλήγει η κ.Στυλιανίδου.

Χαμένη αποσκευή

Εάν οι παραδιδόμενες αποσκευές σας χαθούν η αεροπορική εταιρεία φέρει την ευθύνη και δικαιούστε αποζημίωση. Χαμένη αποσκευή θεωρείται, αποσκευή η οποία δεν εντοπίστηκε μετά τις 21 μέρες.

Η κ.Στυλιανίδου εξηγεί ότι «Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να αποζημιώσει ολόκληρο το περιεχόμενο της αποσκευή». Ωστόσο πρακτικά είναι δύσκολη η απόδειξη των πραγμάτων που είχε μέσα στην βαλίτσα, ο επιβάτης. Για αυτό και είναι προτιμότερο, όταν υπάρχουν αντικείμενα αξίας να δηλώνονται.

Συμβουλές 

Σε κάθε μια από τις πιο πάνω περιπτώσεις όσον αφορά πτήσεις και αποσκευές η κ. Στυλιανίδου συμβουλεύει το κοινό όπως:

Να ελέγχει αν η πτήση έχει καθυστέρηση ή ακυρωθεί πριν πάει στο αεροδρόμιο ώστε να αποφευχθεί ταλαιπωρία

Να έχει πάντα τα στοιχεία της εταιρείας

Οποιοδήποτε παράπονο πρέπει να γίνεται γραπτώς

Ο παραπονούμενος, εάν δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του, μπορεί να συμβουλευτεί την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top