ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Ουρπιλάινεν: Η στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης και ο ρόλος της Κύπρου

Επίτροπος Ουρπιλάινεν: Η στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης και ο ρόλος της Κύπρου

Στην φιλοσοφία της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διεθνή ανάπτυξη, Παγκόσμια Πύλη (Global Gateway), καθώς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος μεταξύ άλλων μέσω της ναυτιλίας, της συνεργασίας των λιμενικών αρχών για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου, αναφέρθηκε η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ενόψει της επίσκεψης της στην Κύπρο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την Κομισιόν, η κ. Ουρπιλάινεν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, καθώς και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Κληθείσα να σχολιάσει τις προοπτικές, ευκαιρίες και προκλήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και τον ρόλο που έχει η ΕΕ στη στήριξη του τομέα, η κ. Ουρπιλάινεν αναφέρθηκε στο ότι «οι βιώσιμες υποδομές και η συνδεσιμότητα έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν την ανάπτυξη και να βοηθήσουν την ΕΕ και τις χώρες εταίρους να ευημερήσουν από κοινού μέσω του εμπορίου και της συνεργασίας».

Κατά την κ. Ουρπιλάινεν, ένα βασικό θέμα που απασχολεί τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες - εταίρους είναι η ανθεκτικότητα και οι διαφορετικές επιλογές στις αλυσίδες εφοδιασμού. «Φυσικά, οι λιμενικές υποδομές και η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του ζητήματος, και η επιθυμία μου είναι να μπορέσουμε να έχουμε αρκετούς ευρωπαϊκούς φορείς από τον τομέα αυτό να συμμετέχουν στην υλοποίηση της στρατηγικής Παγκόσμια Πύλη της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω του Πράσινου Ναυτιλιακού Διαδρόμου», όπως είπε.

«Έχουμε ήδη ορισμένα καλά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ λιμενικών αρχών σε σχέση με τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις αλυσίδες αξίας του πράσινου υδρογόνου. Είμαι βέβαιη ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί όταν επισκεφθώ τη Λευκωσία και συναντήσω εκπροσώπους του κυπριακού ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε.

Η στρατηγική της Παγκόσμιας Πύλης, εξήγησε η Επίτροπος Ουρπιλάινεν, είναι η παγκόσμια επενδυτική στρατηγική της ΕΕ μέσω της οποίας συμβάλλει και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο στόχος της είναι να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βιώσιμες υποδομές, και να καταστήσει δυνατή την περιβαλλοντική και ανθρώπινη ανάπτυξη στις χώρες εταίρους - στον Παγκόσμιο Νότο - μέχρι το 2027», σημείωσε.

Η στρατηγική αυτή, συνέχισε η Επίτροπος, «κάνει πράξη το νέο πρότυπο των αναπτυξιακών συνεργασιών της ΕΕ», χτίζοντας «αμοιβαία επωφελείς, ισότιμες εταιρικές σχέσεις μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης». «Θέλουμε να ευημερήσουμε μαζί και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», τόνισε.

Η στρατηγική της Παγκόσμιας Πύλης υλοποιείται στο επίπεδο της λεγόμενης «Team Europe», μια προσέγγιση μέσω της οποίας «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά ιδρύματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης συνεργάζονται στενά και συγκεντρώνουν πόρους και εμπειρογνωμοσύνη», εξήγησε.

«Χρησιμοποιούμε δημόσιους πόρους για τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι εγγυήσεις. Τα έργα της Παγκόσμιας Πύλης παρέχουν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές εταιρείες να μπουν σε αναδυόμενες αγορές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως για βιώσιμες και δίκαιες πράσινες και ψηφιακές λύσεις», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα ποιο ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτή τη στρατηγική μια χώρα όπως η Κύπρος, με περιορισμένες δυνατότητες λόγω μεγέθους αλλά στρατηγική γεωγραφική σχέση, η Επίτροπος Ουρπιλάινεν ανέφερε πως μέσω της Παγκόσμιας Πύλης και της συνεργασίας στο πλαίσιο του «Team Europe», καθίσταται δυνατόν «να ανοίξουν πόρτες για μικρότερα κράτη μέλη, τα οποία δεν διαθέτουν απαραίτητα μεγάλα δίκτυα από πρεσβείες, να συμμετάσχουν σε έργα ως μέρος κοινοπραξιών».

Επιπλέον, πρόσθεσε, η προσέγγιση της συνεργασίας ως Team Europe «επιτρέπει στα κράτη μέλη να συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους, και δεν χρειάζεται όλες οι συνεισφορές να είναι οικονομικές. Τα κράτη μέλη διαθέτουν διαφορετικά είδη εμπειρογνωμοσύνης. Όπως αναφέρετε η Κύπρος, για παράδειγμα, έχει πολύ σημαντικό ναυτιλιακό τομέα και άφθονη τεχνογνωσία στη ναυτιλία».

Ερωτηθείσα για την κρίση στη Μέση Ανατολή και για το αν επηρεάζει τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις της ΕΕ, η κ. Ουρπιλάινεν σημείωσε πως η κατάσταση «απασχολεί σοβαρά την ΕΕ για διάφορους λόγους, όπως η ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» και υπογράμμισε πως «από την αρχή της κρίσης, η ΕΕ απαίτησε την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη και επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης».

«Δεν θα έλεγα ότι η κρίση έχει διαταράξει τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις της ΕΕ, αλλά προσθέτει στις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για το πολυμερές σύστημα», συνέχισε. «Θεωρώ την ενεργό δέσμευση και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Νότο σημαντικό εργαλείο για την άμβλυνση αυτών των εντάσεων και την ενίσχυση της κοινής δέσμευσης σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη τέλος στην πρωτοβουλία της ΕΕ για στήριξη στις χώρες της Αφρικής για παραγωγή εμβολίων μετά την πανδημία, και απαντώντας πως έχει εξελιχθεί σήμερα, η Επίτροπος δήλωσε υπερήφανη πως μπορεί να πει «πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

«Η αύξηση της παραγωγής ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών προϊόντων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, στην Αφρική για την Αφρική, είναι ένας από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Πύλης», πρόσθεσε.

«Η ιδέα της Παγκόσμιας Πύλης γεννήθηκε στην πραγματικότητα από αυτή την πρωτοβουλία, καθώς η πανδημία έφερε στο φως την έκταση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της υγειονομικής ανθεκτικότητας των χωρών εταίρων μας», εξήγησε.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε κινητοποιήσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δουλειάς που γίνεται σε τρεις τομείς: ρυθμιστικά πλαίσια, παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων και εξασφάλιση επαρκούς ζήτησης» ανέφερε η κ. Ουρπιλάινεν, αναφέροντας πως «κρίσιμα εμβόλια παράγονται ήδη στη Νότια Αφρική, ενώ αναπτύσσονται εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρουάντα και τη Σενεγάλη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top