ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ συναντήσεων Ολγκίν στην Ουάσιγκτον - Βλέπει Φιντάν και Γεραπετρίτη - Σε «ήρεμα νερά» το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν

Μπαράζ συναντήσεων Ολγκίν στην Ουάσιγκτον - Βλέπει Φιντάν και Γεραπετρίτη - Σε «ήρεμα νερά» το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε μία πολύ κρίσιμη καμπή βρίσκεται το κυπριακό όπου τα βλέμματα είναι στραμμένα αυτή τη φορά στην Ουάσιγκτον.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν φαίνεται να μην «παραδίδει τα όπλα», μετά το άδοξο τέλος που είχε η προσπάθειά της στην Κύπρο, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Μετά την παράδοση της έκθεσής της στο γραφείο του ΓΓ των ΗΕ, η κα Ολγκίν ζήτησε συνάντηση από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την 75η Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η προσωπική απεσταλμένη των ΗΕ επιθυμεί να συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε «ήρεμα νερά». Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την οποία ζήτησε η Τουρκική πλευρά, προκαλώντας έκπληξη στην Ελληνική αποστολή. Όπως μεταδίδεται, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη διάθεση για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος, καθορίζοντας συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κυπριακό.

Μπορεί η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν να πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, ωστόσο τα όσα προηγήθηκαν με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το κυπριακό. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε προκλητικά τη θέση του για προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για να παραστεί στα πανηγύρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί απόψε στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις»

Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνημένη στο πλαίσιο των ΗΕ μορφή λύσης και είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ, για την επίτευξη λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και τον συμβιβασμό που μπορούμε να αποδεχτούμε. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος- μέλος της ΕΕ και κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι θα συμπράξουμε σε μια ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη ή δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Εισηγήσεις Αννίτας Δημητρίου προς τον ΠτΔ

Εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κινητικότητα στο κυπριακό απέστειλε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Η κα. Δημητρίου εισηγείται μεταξύ άλλων, την άμεση λήψη απόφασης από πλευράς Λευκωσίας για μονομερή εκτέλεση από δικής μας πλευράς, των απαραίτητων εργασιών για προετοιμασία διάνοιξης του οδοφράγματος στην περιοχή Μιας Μηλιάς και ενός οδοφράγματος στην περιοχή Πυρόι ή Πύργου. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε «σαφή και δημόσια απόρριψη» των προτάσεων που κατατίθενται «από τις συνιστώσες της συγκυβέρνησης» και «οι οποίες κάνουν λόγο για απόρριψη της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ή για μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top