ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη φετινή τουριστική σεζόν

Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη φετινή τουριστική σεζόν

Στην αναγκαιότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και αύξησης του αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων, που θα λειτουργήσουν ολόχρονα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η εποχικότητα στην αγορά εργασίας και παράλληλα θα αυξηθούν το εμπόριο και οι εισπράξεις του κράτους. Την ίδια ώρα, η σταθερότητα που θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, θα ωθήσει όλο και περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως εξίσου σημαντική πρόκληση είναι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικά ανέφερε πως η τουριστική βιομηχανία εργοδοτεί περίπου 53.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11% του εργοδοτούμενου πληθυσμού της Κύπρου. Στους εργοδοτούμενους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών με τεχνικές και ακαδημαϊκές γνώσεις όπως είναι σεφ, επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, σερβιτόροι κλπ. Η εργοδότηση όλων αυτών των επαγγελματιών καθιστά τη βιομηχανία πολύ σημαντική, διότι η πρόοδός της έχει ευρεία επίδραση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις για τη φετινή χρονιά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτές είναι αρκετές, σημειώνοντας πως το «2024 φαίνεται πως δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με την περσινή χρονιά και εκτιμάται ότι οι ετήσιες πληρότητες στα ξενοδοχεία θα είναι μειωμένες συγκριτικά με τις πληρότητες του 2023».

Οι κυριότεροι λόγοι που προκάλεσαν αυτή τη μείωση είναι, όπως είπε, «η ξαφνική κρίση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η επιβράδυνση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα ήταν τον Μάρτιο αλλά και η μείωση του αριθμού των πτήσεων προς την Κύπρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών».

Επεσήμανε ακόμη πως στις αρχές Ιουνίου σημειώθηκε πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών της Γερμανίας.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη πως μια σημαντική πρόκληση είναι η περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις πλείστες δυνητικές τουριστικές αγορές. Είναι ευρέως γνωστό πως η βιομηχανία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Βρετανίας, την ώρα που υπάρχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα της Κύπρου σε σημαντικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως αυτήν της Γερμανίας και σχεδόν καθόλου αναγνωρισιμότητα στην ίσως πιο σημαντική τουριστική αγορά παγκοσμίως, αυτή των ΗΠΑ, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Ιδού ο σταυρός που «μυρόβλυζε» στη Μονή Αββακούμ – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς εξαπατούσαν τους πιστούς – Δείτε φωτογραφία

Πόθεν Έσχες Αννίτας: Η περιουσία της, οι καταθέσεις και… τα πολλά χρέη

Υπόθεση Metamax: Διαφήμιζαν κέρδη μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ την ημέρα - Πραγματοποιούσαν σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κύπριος σημαίνει...κυβερνητικός: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των Δημόσιων Υπαλλήλων

Αυτή είναι η Ελληνίδα ηθοποιός που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της



Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Αν υπήρχε θεσμός τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία αντιμετώπιζε με περισσό σεβασμό είναι αυτός του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά την τελευταία μέρα της αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου την Τρίτη, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για απόλυσή του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top