ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δαμιανός: «Ο οργανωμένος εθελοντισμός δρα επικουρικά στον ρόλο του κράτους»

Δαμιανός: «Ο οργανωμένος εθελοντισμός δρα επικουρικά στον ρόλο του κράτους»

Την πεποίθηση ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει πολλά, δρώντας επικουρικά στον ρόλο του κράτους, εξέφρασε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κατά την ανοιχτή συζήτηση, που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με θέμα «Διάλογος Υπουργού Υγείας και εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας για το έτος 2023 το συνολικό ποσό που δόθηκε ως κρατική ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με βάση τα δύο Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων ήταν €3.015.000, με τις εγκεκριμένες πιστώσεις για το έτος 2024 να είναι της τάξης των €3.700.000.

Όπως ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, κατά την ανοιχτή συζήτηση «η εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών του ΠΣΣΕ προς τους ασθενείς επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για στήριξη της κοινωνικής συνοχής», για να σημειώσει πως το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντική την οικονομική στήριξη των ΜΚΟ για να μπορούν να είναι λειτουργικοί, παραγωγικοί και βιώσιμοι οργανισμοί.

Εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας, παραχωρεί τις ετήσιες χορηγίες προς τις εθελοντικές οργανώσεις στη βάση κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία τέθηκαν σε συνάρτηση με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, οι οποίοι από τη μια πλευρά προστατεύουν τον παροχέα, δηλαδή το κράτος, και από την άλλη τον λήπτη, που είναι η εθελοντική οργάνωση.

«Η πιστή εφαρμογή των καθορισμένων κριτηρίων», είπε, «διασφαλίζει την ομοιόμορφη και ισότιμη αντιμετώπιση των αιτητών, υποβοηθώντας παράλληλα την ορθή ερμηνεία σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες και τα δικαιώματα των ΜΚΟ».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, είπε ότι μέσω του σημερινού ανοικτού διαλόγου «δίνεται η δυνατότητα να αφουγκραστούμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην ολότητά τους και να απαντήσουμε στα ερωτήματα που σας προβληματίζουν».

Διαβεβαίωσε ότι θα το Υπουργείο του θα συνεχίσει να βρίσκεται στη διάθεση των ΜΚΟ και των εθελοντών, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που εντοπίζονται.

Ο εθελοντισμός, κατέληξε, «αποτελεί την ουσία της Κοινωνίας των Πολιτών και συστηματοποιεί την αφιλοκερδή προσφορά υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας, και αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο για το Υπουργείο μας για την συνέχιση της στήριξής τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Τρελάθηκε ο καιρός: Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο βροχής - Δείτε αναλυτικά

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί να απαγορευθεί ο τύπος του τουφεκιού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Τραμπ



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top