ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αβεβαιότητα για αριθμό πληθυσμού στα κατεχόμενα ελλείψει απογραφής

Αβεβαιότητα για αριθμό πληθυσμού στα κατεχόμενα ελλείψει απογραφής

Με αφορμή την 11η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, η Κίπρις ποστασί αναφέρεται σε 13 χρόνια αβεβαιότητας καθώς δεν έχει γίνει καμία απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από το 2011.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις Τ/κ πολιτικών για το θέμα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 407.000 δεν έχουν αποδειχθεί, ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί.

Ο Ιρφάν Τανσέλ Ντεμίρ, "πρόεδρος" του «ινστιτούτου στατιστικής», δήλωσε ότι ο πληθυσμός υπολογίζεται στις 407.000. Η πρώην «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμάρς δήλωσε επίσης ότι τα ‘κατασκευασμένα’ πληθυσμιακά στοιχεία απέχουν πολύ από τη σοβαρότητα του «κράτους».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «παρόλο που πολλά ονόματα έχουν κάνει εκτιμήσεις για τον πληθυσμό με βάση στοιχεία για τη χρήση νερού, τους αριθμούς φοιτητών, υπαλλήλων, οχημάτων και τηλεφώνων, δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημη απογραφή πληθυσμού σε όλη τη 'χώρα' εδώ και 13 χρόνια".

"Ενώ στους 'νόμους΄' μας προβλέπεται ότι η απογραφή πληθυσμού πρέπει να διενεργείται κάθε 10 χρόνια, η αδυναμία να προχωρήσουμε πέρα από τις εκτιμήσεις για χρόνια προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς, όπως κυκλοφοριακά προβλήματα, ανεπάρκεια νοσοκομείων, ανεπάρκεια σχολείων», ανέφερε.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία ανέρχεται σε 59.984 και ότι υπάρχει πληθυσμός περίπου 10.000 ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 0-2 ετών. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων με καταγεγραμμένες άδειες μετανάστευσης στα τέλη Μαΐου ήταν 170.104, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός παράνομων που ζουν στη «χώρα» και ότι ο αριθμός των ατόμων των οποίων οι άδειες έχουν λήξει είναι περίπου 1-2.000 το πολύ.

Σημειώνοντας ότι με βάση το αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 407.000, ο κ. Ντεμίρ δήλωσε ότι τα μερίδια χορηγίας που έλαβαν οι «δήμοι» με βάση τον πληθυσμό δεν ήταν ρεαλιστικά και ως εκ τούτου υιοθέτησαν μια προσέγγιση με βάση τον μετακινούμενο πληθυσμό.

Είπε ότι υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού κυρίως στην Κερύνεια και στο Τρίκωμο και ότι η δημογραφική δομή έχει αλλάξει στις περιοχές αυτές. Υποστήριξε επίσης πως οι δηλώσεις ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ή 600 χιλιάδες δεν έχουν καμία βάση και επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται από τους «δήμους» με βάση τις συνδρομές νερού και τηλεφώνου δεν είναι ρεαλιστικές.

Ο κ. Ντεμίρ δήλωσε επίσης ότι όταν ολοκληρωθεί το σύστημα απογραφής βάσει διευθύνσεων, θέλουν να διεξάγουν απογραφή βάσει δεδομένων μέχρι το 2025.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top