ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βουλή απέρριψε αναπομπή του περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον

Η Βουλή απέρριψε αναπομπή του περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έκανε αποδεκτή την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικού) Νόμου του 2024. Η αναπομπή απορρίφθηκε ομόφωνα με 30 ψήφους κατά.

Νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η αρμόδια Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε στο σκεπτικό της αναπομπής, τονίζοντας πως ο υπό αναπομπή νόμος καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών με τη νομοθετική εξουσία να επεμβαίνει στην άσκηση των εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σχετικά ζητήματα με τα διατάγματα, που μπορούσε να εκδίδει προτού η Βουλή με την εν λόγω νομοθεσία καταργήσει την εξουσία αυτή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής η Υπουργός με τον τρόπο αυτό η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στον τομέα αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειωθεί, πρόσθεσε, είναι ότι οι κατηγορίες των έργων που περιλαμβάνονται στο 1ο ή στο 2ο Παράρτημα του βασικού Νόμου, καθορίζονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ΕΕ2011/92, και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Μαρία Παναγιώτου εξήγησε ότι όπως για κάθε οδηγία της ΕΕ έτσι και για τη συγκεκριμένη, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να είναι λιγότερο αυστηρά στη μεταφορά των προνοιών της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. «Έτσι οι τροποποιήσεις των παραρτημάτων γίνονται προς εφαρμογή της οδηγίας κατά αυστηρότερο τρόπο και όχι κατά ηπιότερο» υπέδειξε.

Σημείωσε επίσης ότι τα παραρτήματα του βασικού Νόμου περιλαμβάνουν τεχνικής φύσεως θέματα και διαδικασίες για εφαρμογή των προνοιών της ΕΕ2011/92 και πάρα πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη για άμεση τροποποίηση, εξηγώντας ότι η δυνατότητα έκδοσης διαταγμάτων επιτρέπει την επίσπευση των διαδικασιών και πως σε αντίθετη περίπτωση αν θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του βασικού νόμου θα πρόκειται για μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.

Καταληκτικά η Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή αφαιρείται μια εξουσία που δεν θα έπρεπε να αφαιρεθεί για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, και διαβεβαίωσε πως αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι το glamping, και ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ως ένα είδος δραστηριότητας που πρέπει να ενταχθεί στο παράρτημα 1, τότε μπορούμε να το βάλουμε στο παράρτημα 1.

Στη δική της τοποθέτηση η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε πως ο υπό αναπομπή νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα, αποκλίνει από το ενωσιακό δίκαιο και εγείρει θέματα πρακτικής δυσλειτουργίας, καθώς και άλλα νομοτεχνικά θέματα και πως η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι είναι νομικά εσφαλμένος και ανυπόστατος.

Όπως εξήγησε, με τον υπό αναπομπή νόμο επιχειρείται η διαγραφή του άρθρου 51 που εξουσιοδοτεί την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα και περαιτέρω μεταφέρεται το glamping από το ένα παράρτημα του νόμου στο άλλο.

«Εκείνο που πρακτικά συμβαίνει είναι ότι με την κατάργηση της εξουσίας της Υπουργού αυτή δεν μπορεί να εκδώσει πλέον διατάγματα, ωστόσο το ήδη εκδοθέν διάταγμα παραμένει σε ισχύ» υπέδειξε, εξηγώντας πως συνεπώς τα διατάγματα θα συνεχίσουν να ισχύουν. «Θα μπορούσαν τα διατάγματα να τροποποιηθούν με νέο διάταγμα της Υπουργού, αν ωστόσο καταργηθεί αυτή η εξουσία της Υπουργού τότε τα διατάγματα δεν μπορούν ούτε να τροποποιηθούν ούτε και να καταργηθούν» τόνισε.

Έκανε λόγο επίσης για νομοτεχνικά ζητήματα που υπάρχουν στις αναφορές των διαφόρων άρθρων των παραρτημάτων.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε τέλος ότι η νομικά ορθή λύση θα ήταν η Υπουργός να τροποποιούσε το Διάταγμα, μεταφέροντας το glamping από το ένα παράρτημα στο άλλο, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε Υπουργός Κώστας Καδής είχε εκδώσει Διάταγμα με δύο παραρτήματα που καταργούσε το παράρτημα του Νόμου και η Βουλή ήρθε ακριβώς να τροποποιήσει τα καταργηθέντα παραρτήματα. «Τα διατάγματα είναι σε ισχύ και η Υπουργός δεν μπορεί από τώρα και στο εξής να εκδώσει νέα διατάγματα» ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Δημοσιογράφος σε Αγαπητού: «Ντύθηκες Κενεβέζου σήμερα» - Δείτε πως αντέδρασε η παρουσιάστρια



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top