ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόμινο εξελίξεων στο Κυπριακό: Εν αναμονή της απόφασης Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα - Στο βάθος Τριμερής τον Σεπτέμβρη

Ντόμινο εξελίξεων στο Κυπριακό: Εν αναμονή της απόφασης Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα - Στο βάθος Τριμερής τον Σεπτέμβρη

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η Λευκωσία, την ώρα που στην Ουάσιγκτον η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν έσπευσε να συναντήσει τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αντίστοιχα.

Η κα Ολγκίν παρέδωσε την έκθεσή της στον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρικ, ο ΓΓ των ΗΕ εξετάζει το περιεχόμενο της έκθεσης και στη συνέχεια θα προτείνει τα επόμενα βήματα. Αυτό το οποίο η Λευκωσία αναμένει, είναι η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Ολγκίν-Φιντάν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει πως είχε ανταλλαγή μηνυμάτων με την κα Ολγκίν «και αναμένουμε τη συνάντηση που θα επιδιώξει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ για επανεκκίνηση του διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις υπηρεσίες της στη διαδικασία του κυπριακού.

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα της ανάληψης από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και το κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει στο πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νέοι τριγμοί στις σχέσεις Κυβέρνησης- ΔΗΣΥ

Δεν κράτησε πολύ η «ανακωχή» μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ όταν πριν από μερικές ημέρες Αννίτα Δημητρίου και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν συνεργαστεί για τη συμπερίληψη του κυπριακού στις βασικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Νέοι τριγμοί εμφανίστηκαν στις σχέσεις των δύο πλευρών, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με προτάσεις και εισηγήσεις για το κυπριακό.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «παρατηρούμε με μεγάλη μας έκπληξη τόσο μέσα από την επιστολή της Προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και μέσα από την πρόσφατη δήλωση δυστυχώς, να υιοθετούνται ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που προβάλλει μέχρι σήμερα η άλλη πλευρά. Αυτοί λοιπόν, που ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, είναι καλό να προβληματιστούν αν αξίζει στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων να πλήττουν εθνικές επιδιώξεις».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top