Σωρεία παραπόνων έγιναν στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για τον μήνα Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, για το μήνα Ιούνιο του 2024, το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ δέχτηκε συνολικά 27 παράπονα, με τα περισσότερα να σχετίζονταν με φάρμακα και θεραπείες, θέματα πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επιπλέον κάποια από τα παράνομα, αφορούσαν καταγγελίες για τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών σε νοσηλευτήρια, παράπονα για τα κέντρα αποκατάστασης και το ψηλό κόστος που αναγκάζονται να καταβάλουν ηλικιωμένοι ασθενείς στις περιπτώσεις που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε κέντρα αποκατάστασης εκτός ΓεΣΥ.
Την ίδια στιγμή, αρκετά παράπονα αφορούσαν φάρμακα και ειδικά σκευάσματα που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ καθώς και για το ύψος συνεισφοράς άλλων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΟΣΑΚ, τα παράπονα που έγιναν μέσω του Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών για το μήνα Ιούνιο 2024 ανέρχονται 27 παράπονα.
Αναφορικά με τις ηλικίες ασθενών που έχουν προβεί σε παράπονα, η πλειοψηφία αφορά τις ηλικίες 71 και πάνω (10 παράπονα). Μετά ακολουθούν οι ηλικίες 51-70 ετών (6 παράπονα) και οι ηλικίες 18-30 ετών (6 παράπονα), με τα λιγότερα παράπονα να έχουν γίνει από τις ηλικίες 31-50 ετών (5 παράπονα).
Όσο αφορά την κατηγορία παρόχου που αφορά το παράπονο, τα 11 παράπονα αφορούν τον ΟΑΥ, τα 9 αφορούν νοσηλευτήριο εντός ή εκτός ΓεΣΥ, τα 2 αφορούν γιατρούς, το 1 αφορά το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα 4 άλλες κατηγορίες.
Οι πιο σοβαρές καταγγελίες που έγιναν τον Ιούνιο
Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, μια σοβαρή καταγγελία που έλαβε το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ αφορά ηλικιωμένο που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο οποίος τρέφεται με γαστροστομία και είναι παραπληγικός.
Ο ασθενής παραλαμβάναμε μηνιαία σκευάσματα από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ωστόσο, μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, το Δελτίο Ιατρικής Περίθαλψης του έπαψε να ισχύει πλέον και δεν του έδωσαν τα φάρμακα που χρειάζεται.
Αυτούσια η καταγγελία:
«Όπως ανέφερε ο πεθερός μου, είναι χρόνιος ασθενής, πάσχει από Αλσχάιμερ, τρέφεται με γαστροστομία και είναι χαρακτηρισμένος παραπληγικός (Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες). Είναι συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος και διαθέτει Δελτίο Ιατρικής Περίθαλψης Συνταξιούχου.
Μέχρι την 01 Ιουλίου 2024 παραλαμβάναμε μηνιαία, σκευάσματα (Nutrison Energy) από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Από 01 Ιουλίου 2024, όταν πήγαμε να παραλάβουμε σκευάσματα, ενημερωθήκαμε ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας το αναφερθέν Δελτίο Ιατρικής Περίθαλψης έπαψε να ισχύει πλέον και δεν μας έδωσαν.
Προχωρήσαμε σε αίτηση στο ΚΕΠ για έκδοση Ταυτότητας Νοσηλείας (Έντυπο Υ.Υ. (Ι.Υ.87), αφού πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπονται (Κύπριος πολίτης, κατέβαλλε εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις πέραν των 3 ετών και απαλλάσσεται των εισοδηματικών κριτηρίων ως χρόνιος ασθενής (παραπληγικός ) που εμπίπτει στον Έκτο Πίνακα, Μέρος Ι του Κανονισμού 8). Το ΚΕΠ επικαλέσθηκε την αναφερθείσα εγκύκλιο του Υπ. Υγείας και δεν προχώρησε στην έκδοση της Ταυτότητας Νοσηλείας, λέγοντας ότι δεν δικαιούται.
Μίλησα με την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Υγείας για τις Κάρτες Νοσηλείας η οποία μου επιβεβαίωσε την αδυναμία/απαγόρευση έκδοσης κάρτας νοσηλείας, με μοναδικό ''αμάρτημα"", το ότι ήταν Δημόσιας Υπάλληλος.
Ουσιαστικά, με την εγκύκλιο ή με την ερμηνεία που δίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς του Δημοσίου, αποκλείσθηκαν συλλήβδην όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ακόμα και οι χρόνιοι ασθενείς, που με βάση την νομοθεσία, έπρεπε να εξαιρούνται από τις πρόνοιες της εγκυκλίου».
Την ίδια στιγμή, έγινε καταγγελία για ηλικιωμένη ασθενή, η οποία προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με αλλεργιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η ασθενής έχει πολλά προβλήματα υγείας και πρόβλημα με τα μάτια της. Την παρέπεμψε ο προσωπικός ιατρός ωστόσο δεν απαντούν τα τηλέφωνα και της είπαν ότι το πιο σύντομο ραντεβού είναι το Σεπτέμβριο.
Ακόμα μια καταγγελία που έγινε αφορά γυναίκα η οποία μου μετέβη το μεσημέρι (13:30) της Παρασκευής στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με πρόβλημα υγείας και τελικά, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, εισήχθη σε θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού την επόμενη ημέρα Σάββατο στις 18:00.
Παράλληλα έγινε καταγγελία για φάρμακο που χρησιμοποιείται από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
«Υπάρχει αδικία σε σχέση με ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Κάποιοι δικαιούνται το φάρμακο και κάποιοι όχι. Στοιχίζει 55€ και πρέπει να το παίρνει κάθε μήνα. Επιβάλλεται Αλλαγή Πρωτοκόλλου JARDIANCE», αναφέρει η καταγγελία.
Καταληκτικά, η ΟΣΑΚ έχει λάβει επιστολή από μητέρα ανήλικου ασθενή (17 ετών) που χρειάστηκε να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
Αυτούσια η καταγγελία:
«Η μητέρα του ανήλικου ασθενή αναφέρει ότι μετά από πολλή ώρα που βρίσκονταν στο ΤΑΕΠ, δεν μπόρεσε να γίνει εγκεφαλογράφημα γιατί το Μακάριο δεν αναλάμβανε το περιστατικό γιατί ήταν μεγάλος και το ΓΝ Λευκωσίας επειδή ήταν ανήλικος. Μας έστειλε γραπτή καταγγελία για τη Νοσηλεία Αυτιστικού Παιδιού.
Έπρεπε να κάνει εγκεφαλογράφημα, το Μακάριο έλεγε ότι είναι μεγάλος, το ΓΝ Λευκωσίας ότι είναι ανήλικος. Εξετάστηκε από ΤΑΕΠ ΓΝ Λάρνακας, πρώτα από παθολόγο μετά ήρθε ο παιδίατρος και τους είπε ότι επειδή είναι η πρώτη φορά που έπαθε την κρίση δεν χρειάζεται να κάμει εγκεφαλογράφημα. Επειδή το παιδί δεν ήταν καλά μετά από ενέργειες της οικογένειας τον άφησαν μέσα ένα βράδυ και του έβαλαν ορό.
Αναμένουμε την δική σας βοήθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία για άτομα με αυτισμό λόγο ηλικίας μεταξύ 16 και 18 χρόνων που επικρατεί σύγχυση στο που ανήκουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις