ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Πόσο επικίνδυνες είναι οι ημικρανίες και οι εξάψεις για τη γυναικεία καρδιά – Έρευνα απαντά

Εμμηνόπαυση: Πόσο επικίνδυνες είναι οι ημικρανίες και οι εξάψεις για τη γυναικεία καρδιά – Έρευνα απαντά

Πρόσφατες μελέτες καθησυχάζουν τις μεσήλικες γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την πιθανή σχέση μεταξύ των ημικρανιών, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προσφέρουν νέες στοιχεία για την πραγματική διάσταση του κινδύνου και τις γυναίκες που αφορά.

Τα ευρήματα είναι αισιόδοξα για την πλειοψηφία των γυναικών, υποδηλώνοντας ότι η συνδυασμένη παρουσία ημικρανιών και παρατεταμένων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, δεν αυξάνει απαραίτητα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά σε μια συγκεκριμένη υποομάδα γυναικών.

Ερευνητικές ενδείξεις

Οι μελέτες αναλύουν δεδομένα από περισσότερες από 1.900 γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα, την έρευνα CARDIA. Το πρόγραμμα αυτό παρακολούθησε την υγεία αυτών των γυναικών από τα τέλη της εφηβείας ή τις αρχές της δεκαετίας των 30 έως τις δεκαετίες των 50 και των 60 χρόνων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Η δημοσίευση του ερευνητικού υλικού έγινε στο Menopause.
Η υποομάδα γυναικών που για τις οποίες ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι αυξημένος περιλαμβάνει γυναίκες που έχουν εμφανίσει τόσο ημικρανίες όσο και πρώιμης έναρξης επίμονα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις). Για τις γυναίκες αυτές έχει εντοπιστεί αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης και προληπτικής διαχείρισης του κινδύνου.

Συνεπώς, ειδικοί όπως η Κάθριν Κιμ, καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τονίζουν την προληπτική φύση της αντιμετώπισης του εγκεφαλικού επεισοδίου, ή της καρδιακής προσβολής στις ευάλωτες γυναίκες και τη διόρθωση ανθυγιεινών συνηθειών.

Ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσουν οι γυναίκες

Παρεμβάσεις που θα σύστηνε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, όπως η βελτίωση της διατροφής, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του βάρους, μπορούν να μετριάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες 20 και 30 ετών που υποφέρουν από ημικρανίες και μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελλοντικά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση, υπογραμμίζει την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης.

Ο γυναικείος οργανισμός επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων (ημικρανίες, κατάθλιψη, κάπνισμα, φυλετική καταγωγή και μορφωτικό επίπεδο) που ενδεχομένως εγκυμονούν μακροπρόθεσμα, αγγειοκινητικά συμπτώματα. Για αυτόν τον λόγο, οι εξατομικευμένες στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης είναι κομβικής σημασίας.

Εστιάζοντας σε διαχειρίσιμους παράγοντες κινδύνου και υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας τους, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της μελλοντικής τους ευημερίας.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top