ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Εργασίας: «Στοχευμένη ελάφρυνση για την αναλογιστική μείωση του 12%»

Υπουργός Εργασίας: «Στοχευμένη ελάφρυνση για την αναλογιστική μείωση του 12%»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, αναφορικά με την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Παναγιώτου, δήλωσε τα εξής:

«Η κυβερνητική πολιτική προνοεί την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών, σύμφωνα με τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκαν μέσω αναλογιστικών μελετών οι δυνατότητες για τη διαφοροποίηση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής για την πρόωρη συνταξιοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ισχύει από το 2012, στη βάση των οποίων διαμορφώθηκαν εισηγήσεις και διεξήχθηκε εκτενής κοινωνικός διάλογος.

Σήμερα ενημερώθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι για την τελική πρόταση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την υποστήριξη των αναλογιστών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η πρόταση για τη στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για την πρόωρη συνταξιοδότηση, εφόσον εφαρμοστεί, θα επηρεάσει άμεσα πέραν των 11.000 συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις περίπου 800 ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 40 χρόνια, συμπληρώνοντας τουλάχιστον 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος της θεσμοθετημένης σύνταξης.

Η πλειοψηφία των επηρεαζομένων αποτελείται από συνταξιούχους που έχουν εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από χειρονακτικές υποχρεώσεις και περιορισμένες απολαβές, όπως οι κατασκευές, οι οικοδομές, οι μεταφορές, οι πωλήσεις και οι επισκευές.

Οι άμεσα επηρεαζόμενοι ανέρχονται σε 11.049 συνταξιούχους, που αποτελούν το 28,9% των 38.121 συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ οι νέοι επηρεαζόμενοι για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε περίπου σε 1000-1500 νέους συνταξιούχους ετησίως.

Η στοχευμένη ελάφρυνση εφαρμόζεται για τους επηρεαζόμενους με την εξαίρεση από την αναλογιστική μείωση του μέρους της σύνταξης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης, που ανέρχεται σε 484 ευρώ για το 2024 και εκτιμάται σε 512 ευρώ για το 2025, με αποτέλεσμα την αύξηση των ετήσιων συνταξιοδοτικών απολαβών του κάθε δικαιούχου κατά 750 ευρώ για το 2024 και κατά 800 ευρώ για το 2025.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που έχει διαμορφωθεί ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς τον περιορισμό της βιωσιμότητάς του και χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.»

Κλείνοντας ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε πως o κυβερνητικός προγραμματισμός προνοεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ακολούθως του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να διαμορφωθεί ικανοποιητική συναίνεση, και ακολούθως να ετοιμαστεί τροποποιητικό νομοσχέδιο για υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με συμπερίληψη πρόνοιας για εξάμηνη αναδρομικότητα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top