Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν σε 20λεπτη συνάντησή τους, στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως «ελπίζουμε έντονα πως αν και δεν μιλάμε για χρονικά πλαίσια, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε λύση σχετικά σύντομα». Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως αν οι ηγέτες εργαστούν με την ίδια διάθεση όπως μέχρι σήμερα, και τους επόμενους μήνες, είναι δυνατή η λύση μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι με τον ΓΓ μοιράστηκαν απόψεις για την παρούσα φάση, το που βρίσκονται σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία καθώς και την πορεία προς τα εμπρός.
«Συμφωνήσαμε αμφότεροι ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για κεφάλαια της διακυβέρνησης, της νομής εξουσίας, σε θέματα ΕΕ και οικονομικά θέματα. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος σ’ αυτά και τώρα εισήλθαμε σε άλλη περιοχή που φαίνεται λίγο περισσότερο αμφιλεγόμενη, του περιουσιακού, των εδαφικών προσαρμογών και της ασφάλειας/εγγυήσεων».
Σε σχέση με την ασφάλεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη συμφωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δημιουργία Επιτροπής για το περιουσιακό αποτελούμενης από ίσιο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ και στο ότι οι αποφάσεις της θα βασίζονται στα κριτήρια που συμφωνηθούν αμοιβαία.
«Τώρα οι διαπραγματευτές θα διαπραγματευτούν πάνω σ’ αυτά τα κριτήρια και ελπίζω ότι θα επιτύχουν σύντομα απτά αποτελέσματα», είπε.
Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανυπομονούν να δουν στο πλαίσιο της ομοσπονδίας να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, που αποτελούν παράμετρο των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια και είναι μέρος της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
«Το περιουσιακό καθεστώς δεν θα πρέπει να διαταράξει την κοινωνική τάξη και οι λύσεις να συμπεριλαμβάνουν κυρίως αποζημίωση και γι’ αυτό θα χρειαστούμε να εστιαστούμε στη χρηματοδότηση της συνολικής διευθέτησης. Στη διάρκεια των συναντήσεών μου, το θέμα της χρηματοπιστωτικής βοήθειας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε και είμαι ευτυχής για το ζήλο που είδα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν νικητές και ηττημένοι.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νικητές και στις δύο πλευρές, δημιουργώντας μία κατάσταση στην οποία θα κερδίσουν από τη λύση όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά γενικά με τη λύση αυτή να δημιουργηθεί ένα καλό παράδειγμα το οποίο χρειάζεται επειγόντως η περιοχή μας, δημιουργώντας μια κατάσταση που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής μας», σημείωσε.
Ο κ. Ακιντζί είπε πως αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών απ’ εδώ κι εμπρός, με τους ηγέτες να συναντώνται συχνότερα και τους διαπραγματευτές να εργάζονται ακούραστα.
Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Ειδικό Σύμβουλό του `Εσπεν Μπαρθ Έιντε, την Ειδική Αντιπρόσωπο στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τους συνεργάτες τους για τη σκληρή τους εργασία, με στόχο να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις