ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ - Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων - Η πορεία του κόμματος

Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ - Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων - Η πορεία του κόμματος

Με διακήρυξη για τα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή θα ανοίξει σήμερα τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία συνέρχεται στις 9.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την εκτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της 9ης Ιουνίου.

Οι Ευρωεκλογές άφησαν στο ΑΚΕΛ μια πικρή γεύση για το αποτέλεσμα, καθώς απέτυχε να διατηρήσει τη δεύτερη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την αποτυχία στις ευρωεκλογές υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ανάμεσα στα μέλη του κόμματος. Εκτός από το φαινόμενο Φειδίας, ο οποίος άντλησε ψήφους και από το κόμμα της Αριστεράς υπήρξε και η αποχή εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων πάνω στους οποίους η Εζεκία Παπαϊωάννου είχε επενδύσει. Στο ΑΚΕΛ βλέπουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας απαξιώνει τα κόμματα, ωστόσο το στοίχημα είναι πώς αντιμετωπίζεται αυτή η απαξίωση. Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πυξίδα που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΑΚΕΛ από δω και πέρα. Ένα κόμμα κεντροαριστερό ή πιο αριστερό.

Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αναλυθεί στο μεγάλο ερώτημα το οποίο κυριαρχεί ανάμεσα στον κόσμο του ΑΚΕΛ, εάν θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, εάν το κόμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «κοινωνική ατζέντα» όπως τα εργασιακά, θέματα κοινωνικής πρόνοιας κλπ, για τα οποία «θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο έντονοι και πιο παραγωγικοί», δήλωσαν στο «T» πηγές στο ΑΚΕΛ.

Τα θέματα τα οποία θα αγγίξει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, είναι οι αλλαγές οι οποίες έγιναν βάσει του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος και πώς ακολουθούνται, η δομή του κόμματος και το άνοιγμα προς την κοινωνία. Όλα αυτά, εάν θα πρέπει να εντατικοποιηθούν ή να εξελιχθούν.

Ανάλυση των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ότι αφορά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε κατορθωτό να επανεκλεγούν Δήμαρχοι της Αριστεράς με ποσοστά σε αρκετές περιπτώσεις που ξεπερνούν το 50%, κάτι που εκλαμβάνεται από την ηγεσία του κόμματος ως θετικό από την άποψη ότι το κόμμα «έχει φέρει χειροπιαστό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών». Ένα δεύτερο σημείο, είναι το γεγονός ότι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα ποσοστά του κόμματος ανέβηκαν, ενώ την ίδια ώρα το 30% των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων προέρχεται από την Κοινωνική Συμμαχία, ένα στοίχημα, το οποίο όπως λένε οι ίδιες πηγές, πέτυχε.

Κοινωνική Συμμαχία

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η παρουσίαση των προσώπων τα οποία αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία και σε επαρχιακό και σε κεντρικό επίπεδο. Το δεύτερο βήμα σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο καταρτισμός συντονιστικών επιτροπών. Σε κεντρικό και σε επαρχιακό επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα

Η συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ανάμεσα στις κομματικές ομάδες και στα μέλη του ΑΚΕΛ, με στόχο το ξεκαθάρισμα γύρω από την πορεία που θα ακολουθήσει η Εζεκία Παπαϊωάννου μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 2026. Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς να ανοίξει το θέμα των βουλευτικών εκλογών, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των θητειών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές έχουν δικαίωμα για τρεις θητείες κάτι που βγάζει εκτός, βαριά ονόματα του κόμματος. Άντρος Κυπριανού,Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού, Κώστας Κώστα, Αντρέας Καυκαλιάς, έχουν εξαντλήσει το περιθώριο των τριών θητειών. Σύμφωνα ωστόσο με το καταστατικό, η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να δώσει κάποιες εξαιρέσεις που φτάνουν μέχρι τα δύο άτομα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Δημοσιογράφος σε Αγαπητού: «Ντύθηκες Κενεβέζου σήμερα» - Δείτε πως αντέδρασε η παρουσιάστρια



Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Το Κυπριακό στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ - Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες

Σε μία ανάλυση για το κυπριακό αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα -ίσως στις αρχές Αυγούστου- ο ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο η οποία θεωρείται κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top