ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπίσκοπος: «Να αφουγκραστούμε την φωνή του Μακαρίου για το Κυπριακό»

Αρχιεπίσκοπος: «Να αφουγκραστούμε την φωνή του Μακαρίου για το Κυπριακό»

Στην ανάγκη παραγνωρίζοντας τις διαφορές μας να αφουγκραστούμε τη φωνή του Μακαρίου, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση Ημέρας Μνήμης και Τιμής που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πάφου.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ανέφερε, χρειαζόμαστε αγωνιστικό σύμβολο και εθνικό καθοδηγητή, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη παραγνωρίζοντας τις διαφορές μας να αφουγκραστούμε την φωνή του Μακαρίου, αλλά και την φωνή όλων των προγόνων μας.

«Ο Μακάριος είχε αναφέρει πως η νομιμοποίηση των τετελεσμένων γεγονότων θα διεγείρει την τουρκική βουλιμία και θα ενθαρρύνει τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στην Κύπρο. Προφητικά τα λόγια του Μακαρίου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Μεταθέσαμε είπε τις ευθύνες της κατοχής στην δική μας πλευρά αφού με την εμπλοκή μας στις ατέρμονες διακοινοτικές συνομιλίες  δεν διαμηνύσαμε στον έξω κόσμο της Κύπρου ότι το πρόβλημα μας ήταν πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Απαλλάξαμε την Τουρκία από την ευθύνη της κατοχής, είπε. Το αποτέλεσμα, συνέχισε, «είναι η αντιστροφή των όρων αποδίδοντας σε εμάς αδιαλλαξία και απροθυμία επίλυσης του προβλήματος και προβάλλοντας αξιώσεις διάλυσης της κρατικής μας οντότητας».

Είναι ξεκάθαρο και αυτό διαμήνυε συνεχώς ο Μακάριος, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ότι ένας αγώνας απελευθέρωσης δεν διεξάγεται με συνεχείς υποκλίσεις.

Πρόσθεσε πως «εάν εμείς αποδεκτούμε τα απαράδεκτα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι ξένοι θα έρθουν από μόνοι τους να μας βοηθήσουν», για αυτό, είπε, «χρειάζεται μια συνεχής ενημέρωση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί  στο πραξικόπημα γιατί, όπως είπε, δεν το αντέχει και δεν έχει την ψυχική δύναμη, να αναφερθεί «σε μια τόσο μεγάλη προδοσία και σε ένα τέτοιο αυτοεξευτιλισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν η Πάφος που ανέτρεψε τα σχέδια της χούντας και των οργάνων  της». «Αυτή διέσωσε τον Μακάριο και τον φυγάδευσε στο εξωτερικό για να προασπιστεί απ’ εκεί τα συμφέροντα της Κύπρου.  Να σώσει ότι μπορούσε να διασωθεί και να διατηρήσει την ελπίδα της απελευθέρωσης», σημείωσε. Είπε ακόμη πως αποτιμώντας απόψε το έργο της Πάφου και των αγωνιστών της αντίστασης δεν μπορεί παρά να εκφράσει την βαθύτατη εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του προς την ευαισθησία που επέδειξαν.

Κορυφαία στιγμή της αντίστασης ήταν η 15η  Ιουλίου του 1974, είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως και πριν από την ημερομηνία αυτή ήταν σημαντικός ο ρόλος της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «ποιος εξάλλου δεν νιώθει αυτή την απογοήτευση από την πορεία του εθνικού μας θέματος και την έκβαση της πορείας του λαού μας να επιστρέψει στην ενεργό ανάμειξη στα κοινά».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, «χρειάζεται αυτή την στιγμή να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών και ακόμη νέες υποχωρήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών δεν συνιστούν τρόπο προώθησης του εθνικού μας χρέους». Αντίθετα, συνέχισε, οι Τούρκοι κωδικοποιούν όλες τις υποχωρήσεις μας.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου είπε στο δικό του χαιρετισμό ότι «η πλατεία Μητροπόλεως είχε αποτελέσει  τότε την αφετηρία και το επίκεντρο της Αντίστασης συνέχισε, με αρχηγό τον Μίκη Τεμβριώτη, ενάντια στους ολετήρες του αρχοντονησιού μας, αλλά και το ασφαλές λιμάνι για τον Εθνάρχη Μακάριο, μετά την διάσωση και πόρευση του προς την Πάφο», είπε.

«Θα μπορούσε, κατά την ταπεινή μας γνώμη, να σηματοδοτηθεί και επίσημα ως πλατεία Αντίστασης», ανέφερε. Δυστυχώς, πρόσθεσε, το ανοσιούργημα της Χούντας έφερε στο κατόπι τις ορδές του Αττίλα, με τα γνωστά αποτελέσματα. «Τα σημάδια ακόμα νωπά στους ανθρώπους και στην γη μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ψυχές των νεκρών μαχητών της Αντίστασης, αλλά και όλων των άλλων χιλιάδων υπερασπιστών της Ελευθερίας, αναμένοντας δικαίωση για την θυσία τους, μας καλούν να αλλάξουμε ρότα».

Μας καλούν, πρόσθεσε, να βυθομετρήσουμε ξανά και ξανά τους εαυτούς μας, να αναμετρήσουμε τις ευθύνες μας και με σωφροσύνη να ζυγίσουμε και να ελέγξουμε τις ενέργειες και πράξεις μας, γιατί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι. Η Τουρκία δεν έχει διαφοροποιήσει ποσώς τον πάγιο στρατηγικό της στόχο, που είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, συμπλήρωσε ο κ. Θεοδώρου.

«Όμως δυστυχώς είναι απογοητευτικό και οι νεκροί μας θα πρέπει να θλίβονται αφάνταστα , γιατί αντ’ αυτού βλέπουν το σαράκι της διχόνοιας να εξακολουθεί να τρώει τις σάρκες μας και να κεντρίζει τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά του ψυχισμού μας», είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας πως δεν είναι μόνο τούτο, έχουμε  αναγάγει σε απόλυτα ιδανικά την αχαλίνωτη ιδιοτέλεια, την φιλαυτία, τον άκρατο εγωισμό και την οίηση, την αρχομανία και την επιδειξιομανία.

«Αν δεν ανανήψουμε και αν δεν απαλλαγούμε από τα μίση και τα αρρωστημένα πάθη μας, ενώνοντας δυνάμεις προς τον κοινό σκοπό και στόχο, που είναι η απελευθέρωση και ενοποίηση της πατρίδας μας, δεν είμαστε σίγουροι πως ύστερα από κάποια χρόνια θα υπάρχουν Έλληνες σ’ αυτόν  τον τόπο», συμπλήρωσε. Αν πετύχουμε την ενότητα και ομοψυχία και πρέπει να το πετύχουμε, τότε και μόνον τότε θα ημερέψουν και θα γαληνέψουν και οι ψυχές των ηρωικών μας νεκρών, οι οποίες από ψηλά μας παρακολουθούν, κατέληξε. 

Σε χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός ανέφερε ότι βρισκόμαστε εδώ στον ιστορικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου για να τιμήσουμε την ηρωική αντίσταση του λαού της Πάφου, στον χώρο που έφτασε ο Εθνάρχης Μακάριος το απόγευμα της 15ης Ιουλίου του 1974 κυνηγημένος από τους άθλιους προδότες του πραξικοπήματος και για να συνεχίσει τον αγώνα για την σωτηρία της Κύπρου.

Την εκδήλωση που περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας από τα τραγικά γεγονότα του 1974, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η εκδήλωση στην Μητρόπολη ολοκληρώθηκε  με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το μουσικό σύνολο «ΕΣ ΑΕΙ» και το φωνητικό σύνολο « Διάσταση», ενώ προβλήθηκε και σχετικό φιλμάκι από τα γεγονότα του 1974.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top