ΠΑΡΑ-THEMA

«Αν είστε παιδί κάτω των 18 πατήστε το 1»… και μετά το απόλυτο κενό

«Αν είστε παιδί κάτω των 18 πατήστε το 1»… και μετά το απόλυτο κενό

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφορά όχι μόνο τις άμεσες επιπτώσεις στα θύματα, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην κοινωνία μας.

Εν έτει 2024, το κράτος έχει την υποχρέωση να δώσει φωνή στα κακοποιημένα παιδιά, αλλά και σε όσους γνωρίζουν και σιωπούν, και όχι να τους αφήνει στην αναμονή μιας κενής γραμμής… γιατί δυστυχώς αυτό συμβαίνει.

Την περασμένη Παρασκευή, θέλοντας να βοηθήσω έναν 11χρονο ασθενή μου, κάλεσα τη γραμμή 22873200, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αλλά και το 1440, τη γραμμή βοήθειας για θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Με μεγάλη μου λύπη, ένιωσα την απαξίωση του κράτους… «αν είστε παιδί κάτω των 18 πατήστε το 1»… και μετά το απόλυτο κενό.

Προσπάθησα προσωπικά να επικοινωνήσω με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, κυρία Μαριλένα Ευαγγέλου, χωρίς ανταπόκριση. Φρόντισα όμως να ενημερωθεί από άτομα του στενού της επαγγελματικού περιβάλλοντος για τη μη κάλυψη της γραμμής βοήθειας. Δεν γνώριζε… ειπώθηκε!

Τι δεν γνωρίζατε, κυρία Ευαγγέλου; Ότι από τις 22 Μαΐου 2024 οι γραμμές βοήθειας δεν λειτουργούν λόγω επ’ αόριστον απεργίας των on-call λειτουργών των ΥΚΕ, μιας και αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης; Και πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζατε, κυρία Ευαγγέλου, αφού οι λειτουργοί ξεκίνησαν την απεργία μιας και δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους μετά από συνάντηση που είχατε η ίδια με την ΠΑΣΥΔΥ; Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζατε, κυρία Ευαγγέλου, όταν στείλατε εσείς επιστολή στις 27/5 στην οποία αναφέρεται ότι λόγω της επ’ αόριστον απεργίας των on-call λειτουργών, οι λειτουργοί πλέον θα παρεμβαίνουν μόνο με διάταγμα της αστυνομίας ή από παραπομπή από το Hope For Children;

Ακόμη και να μην γνωρίζατε, τι πράξατε τώρα που ενημερωθήκατε;

Ερωτώ, κυρία Ευαγγέλου, έχετε άραγε συνειδητοποιήσει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η λειτουργία αυτής της γραμμής; Έχετε κατανοήσει ότι η γραμμή αυτή, ήταν ίσως η μοναδική ανάσα σωτηρίας των κακοποιημένων παιδιών;

Και μην μου πείτε ότι δεν υπήρχαν κλήσεις, διότι με βάση τις δημοσιεύσεις της ΣΠΑΒΟ, υπήρχαν τουλάχιστον 5 νέα περιστατικά ανά ημέρα.

Γνωρίζετε τι θα πει για ένα κακοποιημένο παιδί να πρέπει να προβεί το ίδιο σε καταγγελία στην αστυνομία για να υπάρχει πιθανότητα να βοηθηθεί; Προσωπικά, για την περίπτωση του ασθενή μου, έπρεπε να καλέσω 3 αστυνομικούς σταθμούς μέχρι να μιλήσω τελικά με την CID, η οποία επενέβη άμεσα και τους ευχαριστώ θερμά.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η διαφήμιση της ύπαρξης της γραμμής βοήθειας 1440 συνεχίζει να ακούγεται στα ραδιόφωνα.

Η μη προστασία των κακοποιημένων παιδιών καθιστά στα μάτια μου συνένοχους στο έγκλημα όσους γνώριζαν και δεν μίλησαν, όσους όφειλαν να βοηθήσουν και δεν το έπραξαν… Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς!

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top