ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν για Σύνοδο ΝΑΤΟ: «Απέχουν από τη συνεργασία που επιθυμούν»

 Ερντογάν για Σύνοδο ΝΑΤΟ: «Απέχουν από τη συνεργασία που επιθυμούν»

Δυσαρέσκεια για τα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας «απέχουμε πολύ από τη συνεργασία που επιθυμούμε στο θέμα αμυντικής βιομηχανίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των συγκρούσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω αμοιβαίου διαλόγου, ενώ είπε ότι η Τουρκία ούτε γυρνάει την πλάτη στην Ανατολή για τη Δύση ούτε παραμελεί τη Δύση για την Ανατολή.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «(στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ) εκφράσαμε τις προσδοκίες μας από τους συμμάχους μας για ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, ιδιαίτερα την αμυντική βιομηχανία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Πρόσθεσε ότι απέχουν ακόμη από τη συνεργασία που επιθυμούν και στα δύο θέματα.

«Τα όπλα που δίνουν στη χώρα μας οι σύμμαχοί μας με μεγάλη απροθυμία βγαίνουν από τα καταφύγια της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Για να μην αναφέρουμε τα χιλιάδες φορτηγά γεμάτα όπλα και πυρομαχικά που στάλθηκαν στο συριακό παράρτημα του PKK με το πρόσχημα της μάχης ενάντια στο DAESH. Σε ορισμένα κρίσιμα υλικά που σχετίζονται με το εμπόριο της αμυντικής βιομηχανίας, συναντάμε προσπάθειες να δημιουργηθούν δυσκολίες. Είναι σαφές ότι αυτά είναι ασύμβατα με το πνεύμα της συμμαχίας και της αλληλεγγύης, που είναι η μεταφορική στήλη του ΝΑΤΟ. Στις επαφές μας, δηλώσαμε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να συμπιεστεί σε ένα ενιαίο μπλοκ λόγω των γεωγραφικών, ανθρώπινων, οικονομικών και ιστορικών δεσμών της. «Είναι εξίσου σημαντικό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλες περιοχές από την Ασία μέχρι την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπως είναι για εμάς να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον δυτικό κόσμο», είπε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας περιορίσει στα δικά του στενά όρια. Ούτε γυρνάμε την πλάτη στην Ανατολή για τη Δύση ούτε παραμελούμε τη Δύση για την Ανατολή. Προωθούμε τις σχέσεις μας με όλους, ξεκινώντας από τους γείτονές μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε.

«Νέες εξισώσεις στην εξωτερική πολιτική»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εντάσεις έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις, ο αγώνας για διχασμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχει επιταχυνθεί και η περιοχή μας βρίσκεται διαρκώς στα όρια, είναι ανάγκη παρά προτίμηση για την Τουρκία να εδραιώσει νέες εξισώσεις στην εξωτερική πολιτική.

«Βλέπουμε ότι όχι μόνο εμείς αλλά και οι γείτονές μας και άλλες χώρες χρειάζονται αυτές τις πρωτοβουλίες. Επομένως, πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο να ανοίξουμε τις σφιγμένες γροθιές. Ελπίζω ειλικρινά ότι οι συγκρούσεις θα επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω αμοιβαίου διαλόγου. Όλοι θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι όσο περισσότερο ενισχύουμε την περιφερειακή συνεργασία και αλληλεγγύη, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούμε μπροστά στις αυξανόμενες απειλές. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τα σύνορα της γεωγραφίας μας να ξανασχεδιαστούν με αίμα και δάκρυα όπως ήταν πριν από έναν αιώνα», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top