ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Συνέρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία πρόκειται να συνεδριάσει για την νομισματική πολιτική και τη μείωση επιτοκίων.

Η συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μετά από τη συνάντηση του Ιουνίου, όπου καταγράφηκε η πρώτη μείωση επιτοκίων, η οποία θεωρήθηκε δικαιολογημένη μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ή κάποιας τεράστιας ανατροπής, τον Σεπτέμβρη θα έχουμε την επόμενη μείωση, η οποία αναμένεται να είναι και πάλι 25 μονάδες βάσεις»

«Οι πρώτες 25 μονάδες βάσεις που είχαμε στην πρώτη μείωση, ήταν κυρίως συμβολικό και ψυχολογικό. Έδωσε το μήνυμα στις τράπεζες για μείωση ώστε να κάνουν τις αναπροσαρμογές τους. Μόνο και μόνο η ιδέα ότι έρχονται μειώσεις έχει αναγκάσει τράπεζες να μειώσουν επιτόκια. Στην Κύπρο, όμως, δεν θα είναι τόσο αισθητό, ακόμη και μετά τη δεύτερη μείωση. Θα αργήσουν οι Κυπριακές τράπεζες γιατί ζούμε σε ένα καθεστώς που είναι σχεδόν ολιγοπωλιακό», συμπλήρωσε.

Πότε θα δούμε αισθητές μειώσεις στην Κύπρο

Ο κύριος Τελώνης μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «υπάρχουν αρκετοί που έχουν τα δάνεια τους με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτοί θα το αισθανθούν σχεδόν αμέσως. Δηλαδή με τη δεύτερη μείωση θα αρχίσει να φαίνεται η διαφορά. Εκείνοι, όμως, οι οποίοι έχουν σταθερό επιτόκιο θα αργήσουν να δουν τη μείωση. Θα πρέπει να περάσει η περίοδος του σταθερού επιτοκίου»

«Οι δανειολήπτες πρέπει να καταλάβουν όμως ότι το 3-4% είναι η κανονική ροή των πραγμάτων. Τα επιτόκια τα οποία είχαμε προηγουμένως που είχαμε σαν βάση το μηδέν και προσθέταμε πάνω το περιθώριο κινδύνου ήταν μία κατάσταση η οποία ήταν μη κανονική. Αν κοιτάξουμε την κατάσταση της οικονομίας τα τελευταία 50 χρόνια το επιτόκιο είναι κοντά στο 3%», εξήγησε.

Η εικόνα της οικονομίας

Θέλοντας να σχολιάσει την τωρινή εικόνα της οικονομίας, ο κύριος Τελώνης αναφέρθηκε στη Γαλλία.

«Είχαμε την έκπληξη στη Γαλλία με τις εκλογές που άλλαξε αρκετά το τοπίο όσο αφορά τα Γαλλικά ομόλογα και τον Γαλλικό πληθωρισμό. Θέλουν και τα δύο άκρα να ξοδέψουν περισσότερα να εκφύγουν του προϋπολογισμού ο οποίος είναι ήδη σε κατάσταση προειδοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Γαλλία έχει πάνω από 5% έλλειμα οπότε είναι μέσα σε εκείνες τις χώρες που έχουν πάρει προειδοποίηση από την Κομισιόν»

«Κάποτε είμασταν και εμείς σε αυτές τις χώρες αλλά τώρα ξεφύγαμε από αυτή την κατάσταση. Η Γαλλία μετά την Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Είναι σημαντικό στοιχείο η ανατροπή που έχει γίνει. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο από τα χειρότερα. Ησύχασαν λίγο τα Γαλλικά επιτόκια και ησύχασε και η ΕΚΤ», εξήγησε.

«Εάν αρχίζαν πιέσεις πάνω στα Γαλλικά επιτόκια θα έπαιρνε σειρά η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, οπότε θα κινδύνευε το ευρώ. Άρα μάλλον αυξήσεις θα είχαμε όχι μειώσεις. Τώρα επανερχόμαστε σε μία κατάσταση ομαλότητας», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά τη Γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τον Οικονομολόγο, «διορθώθηκαν κάπως τα πράγματα αλλά συνεχίζει να έχει τα προβλήματα της. Πιέζουν όλοι πολύ για νέα μείωση επιτοκίων»

Μειώσεις επιτοκίων

Όπως είχε αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «θέλει να δει και τα αποτελέσματα Ιουλίου, άρα από Σεπτέμβρη αναμένεται η νέα μείωση και συγκεκριμένα μετά τη συνεδρία της 12ης Σεπτεμβρίου»

Ο Οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης και στην Αμερική, τονίζοντας ότι «το σημαντικότερο από όλα είναι πώς σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Πάουελ στην Αμερική στρώνουν το χαλί για μειώσεις και εκεί»

«Κάποιοι άρχισαν και μιλούν για 3 μειώσεις στην Αμερική μέχρι το τέλος του χρόνου, επανήλθε το σενάριο των τριών μειώσεων και αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό, θα διευκολύνει πολύ την Λαγκάρντ. Τα δεδομένα της οικονομίας της Ευρώπης είναι ακόμη πιο αδύνατα από την Αμερική. Αυτό θα ανατραπεί αν υπάρξει κάποιο επεισόδιο πληθωρισμού και τα αλλάξει όλα. Για παράδειγμα αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ και πάρουν την ανιούσα οι τιμές του πετρελαίου. Εκείνο θα δημιουργήσει πρόβλημα στις μειώσεις που πρέπει να έρθουν. Οι ισορροπίες αλλάζουν συνήθως σε καθημερινή βάση», κατέληξε.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Θα μας «κάψει» ο καιρός: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε θα τεθεί σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση

Χριστίνα Χριστοφή στο «LifeNews»: Πώς θα αξιοποιήσει το έπαθλο από το MasterChef - Τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα



Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην κόψη του ξυραφιού η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Σήμερα η ψηφοφορία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην κόψη του ξυραφιού η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Σήμερα η ψηφοφορία

Μια πολύ δύσκολη μέρα ξημερώνει για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τίθεται σήμερα στην κρίση των 720 Ευρωβουλευτών για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top