ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην κόψη του ξυραφιού η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Σήμερα η ψηφοφορία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην κόψη του ξυραφιού η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Σήμερα η ψηφοφορία

Μια πολύ δύσκολη μέρα ξημερώνει για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τίθεται σήμερα στην κρίση των 720 Ευρωβουλευτών για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία.

Σε μία μυστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εξασφαλίσει 361 ψήφους για την επανεκλογή της. Η μυστική ψηφοφορία θα λέγαμε ότι θωρακίζει Ευρωβουλευτές οι οποίοι μπορεί να ανήκουν στο ΕΛΚ και στις κεντρώες ομάδες που στηρίζουν την υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η μυστικότητα της ψήφου, τους «επιτρέπει» να ακολουθήσουν άλλη πορεία, από εκείνη των ομάδων τους.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι οριακό υπέρ της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εκτός απροόπτου, θα εξασφαλίσει ακόμα μία θητεία.

Κόλαφος η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ για την αγορά εμβολίων

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Στρασβούργο, το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε απόφαση αναφορικά με τις ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας. Μία απόφαση η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση της Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Πρόεδρο την Φον ντερ Λάιεν, δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων της COVID-19. Η Κομισιόν σε απάντηση της απόφασης του δικαστηρίου, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «γενικά παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».

Οι ψήφοι των Πρασίνων

Μέχρι και την τελευταία  στιγμή, φαίνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να πείσει για τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν, την ώρα που πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα την στηρίξουν.

Σύμφωνα με το Reuters, για να εκλεγεί άνετα, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη από τμήματα της 78μελούς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ή των Πρασίνων.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β

Σε περιπέτειες αναμένεται μπει η Ευρώπη σε περίπτωση που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν επανεκλεγεί  γιατί τότε σύμφωνα με κύκλους του Ευρωκοινοβουλίου, πάει να ισχύει η συμφωνία για την Προεδρία του Συμβουλίου από τον Πορτογάλο Κόστα, αλλά και για την ύπατη εκπρόσωπο Κάγια Κάλας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ευρώπη θα μείνει «ακυβέρνητη» προς αναζήτηση νέου προσώπου εντός ενός μηνός, που αυτό σημαίνει νέα Σύνοδο Κορυφής και νέα ακρόαση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Θα μας «κάψει» ο καιρός: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε θα τεθεί σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση

Χριστίνα Χριστοφή στο «LifeNews»: Πώς θα αξιοποιήσει το έπαθλο από το MasterChef - Τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top